Την Κυριακή με Το Βήμα

Βιβλία που ζωντάνεψαν στην οθόνη. Συναρπαστικά βιβλία που έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες.

Αυτή την εβδομάδα

Οι Φρουροί της Αχαΐας

Το αριστούργημα που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Ερωτες και ανταγωνισμοί, σε ένα πολιτικά ταραγμένο σκηνικό στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ο πρώτος τόμος του βραβευμένου μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη.

Τρεις μεγάλες οικογένειες της Αχαΐας, οι Νέζη, Βίλλη και Καζιάνη, ερωτεύονται και ανταγωνίζονται, σε ένα πολιτικά ταραγμένο σκηνικό στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η ιστορία ξεκινά το 1969 και εκτυλίσσεται στην Αχαϊκή γη. Μέσα από τη ζωή και τις ιστορίες των πολυάριθμων ηρώων του, απεικονίζεται το κοινωνικό μωσαϊκό και η πολιτικοοικονομική κατάσταση της εποχής.

Οι «Φρουροί της Αχαΐας» εξελίσσονται στην περιοχή της Αχαΐας, με επίκεντρο δράσης τους την Πάτρα και το Αίγιο την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Διάλεξα την Αχαΐα – από τις πιο ανεπτυγμένες κοινωνικά και πολιτιστικά περιοχές της Ελλάδας – για τα διονυσιακά τοπία της, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, τη γραφική ρυμοτομία της, τη διάχυτη λαγνεία της, χαρίσματα που εμπνέουν στον μυθιστοριογράφο έναν ενδιαφέροντα σε πλοκή ιστό. Σ’ αυτόν τον ιστό εμπλέκονται πρόσωπα απ’ όλες τις γενεές και τις κοινωνικές τάξεις: βιομήχανοι, εισοδηματίες, πολιτευτές, επαγγελματίες, γυναίκες φιλήδονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές, κληρικοί, τύποι του υποκόσμου, κοσμικοί, άνθρωποι της πιάτσας, κινημένοι στην καθημερινή τους συμπλοκή από λογής συμφέροντα. Κορυφαίο γεγονός είναι η διαμάχη δύο οικογενειών, γύρω από τις οποίες υφαίνεται μια διελκυστίνδα από δραματικές φάσεις επιβολής και υποταγής με καταστροφική κατάληξη.

Στην ιστορία πρωταγωνιστεί η οικογένεια Βίλλη που ίδρυσε την πρώτη βιομηχανία κρασιών στην Ελλάδα, την «Οινοποιία Αιγίου». Κεφαλή της οικογένειας είναι η Ναταλία Βίλλη, μια δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα, ενώ από

τον νεαρόκοσμο της οικογένειας ξεχωρίζει ο δραστήριος και ικανός στη δουλειά του Ζανής, γόνος της παράνομης σχέσης του γαμπρού της Ναταλίας Βίλλη με μια εργάτρια, ο οποίος είναι το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας και τον μισούν, όπως και τον πατέρα του. Τον Ζανή θα ερωτευθεί η γοητευτική Μελιώ Βίλλη, με έναν έρωτα τόσο ανακατεμένο με μίσος και οργή, που τελικά θα οδηγήσει στην τρέλα και στον θάνατο.

«Οι Φρουροί της Αχαΐας» είναι ένα δραματικό έργο, το οποίο όμως σίγουρα είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή με γεγονότα που είναι πιθανό να συμβαίνουν και να συμβούν. Ο Τάσος Αθανασιάδης κατάφερε να πλάσει ήρωες τόσο άτρωτους όσο και τρωτούς, να αναδείξει το καλό μέσα από το κακό και το αντίστροφο, να δείξει τη στιγμιαία κυριαρχία του κακού πάνω στο καλό, να πείσει για την ύπαρξη των ηρώων του, να ενσωματώσει έστω και προσωρινά τη ζωή των Φρουρών της Αχαΐας μέσα στη ζωή των αναγνωστών.

Mαζί

Εικονογραφημένες Ιστορίες!

Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε κόμικς.

Από τη συλλογή «Classics Illustrated».

Αυτή την εβδομάδα

Tο Νησί των θησαυρών

Περιπέτεια, φαντασία, πειρατές και κυνήγι θαμμένου χρυσού στο αγαπημένο έργο των παιδιών όλων των εποχών!

Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον περιγράφει το Νησί των Θησαυρών ως ένα βιβλίο που αναφέρεται «σ’ έναν χάρτη, σ’ έναν θησαυρό, σε μια ανταρσία, σε μια σκούνα, στον πυργοδεσπότη Τριλόουνυ, στον γιατρό και στον μονοπόδαρο μάγειρα».

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή συντροφιά για τα παιδιά και όλη την οικογένεια!

Τις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορήσουν, μεταξύ άλλων: «Φρανκεστάιν», «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και άλλοι αγαπημένοι τίτλοι.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2