Ποιος είναι ο σκοπός στην ζωή σας ή ποια είναι τα πράγματα στην καθημερινότητά σας που σας δίνουν το πολύτιμο αίσθημα του σκοπού; Αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει η ερευνητική ομάδα του Washington University, επισημαίνοντας ότι οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συνδέονται με το αίσθημα του σκοπού σε ομάδες μεγαλύτερων ενηλίκων, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας και Επιστήμης του Εγκεφάλου.

Και παρόλο που αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Geriatric Psychiatry, ισχύουν τόσο για εργαζόμενους όσο και για συνταξιούχους ενήλικες, η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις συσχετίζονται ισχυρότερα με το αίσθημα σκοπού σε άτομα που είναι συνταξιούχοι. Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με μια ομάδα περίπου 100 ενηλίκων με μέση ηλικία περίπου 71 ετών.

Τι ορίζεται ως το αίσθημα του σκοπού;

Για 15 ημέρες, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν τρεις φορές την ημέρα για την ποιότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που είχαν εκείνη την ημέρα. Κάθε απόγευμα τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε για να απαντήσουν στην ερώτηση: Πόσο πιστεύετε ότι είχε σκοπό η ζωή σας σήμερα; Αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις, βρήκαν ότι όσο πιο θετικές αλληλεπιδράσεις είχε ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα του σκοπού στο τέλος της ημέρας.

Η αίσθηση του σκοπού ορίζεται ως ο βαθμός στον οποίο κάποιος αισθάνεται ότι έχει προσωπικούς ουσιαστικούς στόχους και κατευθύνσεις που τον καθοδηγούν στη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η μελέτη δείχνει πόσο δυναμική θα μπορούσε να είναι η αίσθηση του σκοπού ενός ατόμου.

«Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την αίσθηση του σκοπού επικεντρώνονται στην μεγάλη εικόνα, αν δηλαδή ένα άτομο έχει ή δεν έχει σκοπό στην ζωή του. Αλλά αποδεικνύεται ότι η σκοπιμότητα μπορεί να είναι πιο δυναμική» εξηγούν οι ερευνητές.

Αν και μερικοί άνθρωποι τείνουν γενικά να αισθάνονται ότι έχουν σκοπό λιγότερο ή περισσότερο, επισημαίνουν ότι «βρήκαμε ότι ο σκοπός μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Όλοι βίωναν διακυμάνσεις σε σχέση με τους δικούς τους μέσους όρους».

Οι άνθρωποι στην ζωή μας έχουν κομβική σημασία

Η αίσθηση του σκοπού περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από το να νιώθετε καλά. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες με υψηλότερη αίσθηση σκοπού έχουν μεγαλύτερη, υγιέστερη και ευτυχισμένη ζωή. Έχουν χαμηλότερα ποσοστά νόσου του Αλτσχάιμερ και καρδιακών και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Οι άνθρωποι στην ζωή μας έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο ως προς την υγεία μας. Αν λοιπόν, περιτριγυρίζεστε από άτομα που σας «ρίχνουν» αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην καθημερινότητά σας. Από την άλλη πλευρά, αν περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που σας ανεβάζουν και που εμποτίζουν την ζωή σας με θετικό τρόπο, αυτό θα έχει επίσης αντίκτυπο και μάλιστα ωφέλιμο».

Και αυτά είναι τα καλύτερα νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Αν νιώθετε λοιπόν, ότι η ζωή σας δεν έχει σκοπό, δεν θα είναι για πάντα έτσι, μιας και οι συνθήκες μπορούν και αλλάζουν» καταλήγουν οι ερευνητές.