Κατά την εμμηνόπαυση, συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές στον οργανισμό οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στο δέρμα, τονίζουν οι ειδικοί. Εντοπίζοντάς τις παρακάτω 5 αλλαγές μπορούμε, με την κατάλληλη φροντίδα, να μειώσουμε το μέγεθος των φθορών στην επιδερμίδα μας και να διατηρήσουμε την υγεία και τη φρεσκάδα της περισσότερο καιρό.

* Αλλάζει ο τύπος της επιδερμίδας μας

Λόγω των  ορμονικών μεταβολών και πιο συγκεκριμένα των μειωμένων επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, συχνά παρουσιάζεται ξηρότητα. Επιπλέον, μεταβάλλεται το pH της επιδερμίδας, μειώνεται η ικανότητά της να συγκρατεί το νερό και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός της. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις  επιδερμίδα μπορεί να γίνει πιο λιπαρή ή να εμφανίσει ακμή. Η αιτία είναι η αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία διεγείρει την παραγωγή σμήγματος. Η συγκεκριμένη μεταβολή είναι υπεύθυνη και για την ενδεχόμενη αύξηση της τριχοφυίας.

*Λεπταίνει το πάχος της

Από την εμμηνόπαυση και μετά, η επιδερμίδα χάνει σχεδόν το μισό ποσοστό του λίπους στο πρόσωπο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος  που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στις βαθύτερες στοιβάδες της.

* Οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και μειώνεται η ελαστικότητά της

Η ελάττωση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης μειώνεται ο ρυθμός της ανανέωσης των κυττάρων. Επίσης παρατηρείται χαλάρωση στο περίγραμμα, στον λαιμό καθώς και στα μάγουλα.

*Εμφανίζει δυσχρωμίες

Η παραγωγή της μελανίνης που δίνει χρώμα και παρέχει προστασία από τις ακτίνες του ήλιου μειώνεται. Ετσι το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε νέες κηλίδες.

*Παρουσιάζει αυξημένη ερυθρότητα

Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη ερυθρότητα στο πρόσωπο και την περιοχή του στήθους, ως αποτέλεσμα των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, η οποία προκαλεί την ερυθρότητα στο δέρμα.