Εκτάκτως την Παρασκευή με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Νίκος Ξυλούρης «Με τη χορδή της λύρας».

Νίκος Ξυλούρης

Η ζωή και το έργο του μεγάλου λυράρη και τραγουδιστή.

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια στα Ανώγεια, στο απώγειο της δόξας και το πρόωρο τέλος.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας του. Οι πρώτες εμφανίσεις, η συνεργασία με σπουδαίους συνθέτες και ποιητές, οι συναυλίες-σταθμός, αλλά και η έντονη παρουσία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Μια αξεπέραστη φωνή και μια μορφή που παραμένει ανεξίτηλη στον χρόνο.

Η γέννηση του γιου μετά από τρεις θυγατέρες έφερε φως και αρσενική περηφάνια στη φτωχή οικογένεια του Γιώργη Ξυλούρη. Μέρες ολόκληρες ήτανε στημένες οι τάβλες στ’ Ανώγεια, όλο το χωριό γλεντούσε μερόνυχτα κι οι μπαλωθιές στον αέρα δεν είχανε τελειωμό… Ετσι γλεντά και χαίρεται η Κρήτη τα μεγάλα γεγονότα. Σαν μαθητής, άντεξε μόνο μέχρι την τρίτη δημοτικού. Τα γράμματα δεν τ’ άρεσαν και προτιμούσε να βόσκει τ’ αρνιά και τις αίγες και να καμώνεται τον λυράρη. Στα δώδεκά του χρόνια απόκτησε την πρώτη λύρα και στα δεκατέσσερα άρχισε κιόλας να παίζει και να τραγουδά σε γάμους και πανηγύρια. Εφηβος ακόμα, ήταν περιζήτητος στα χωριά της περιοχής του. Ολοι ζητούσανε ν’ ακούσουν τ’ Ανωγειανάκι με τη γλυκιά φωνή.

Το Ηράκλειο αποτέλεσε το σημαντικότερο σταθμό στη ζωή του.

Από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του κι εκεί γνώρισε τη γυναίκα του. Η ταξική τους διαφορά δεν επέτρεπε τον γάμο τους κι έτσι κλεφτήκανε ένα βράδυ και στεφανωθήκανε την επομένη το πρωί. Ο Ψαρονίκος γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Παιδί της γερμανικής κατοχής, βίωσε όλη τη σκληρότητα του πολέμου. Δημοκράτης από τα γεννοφάσκια του, ήτανε πάντα παρών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη δυναμική παρουσία του δίπλα στους φοιτητές του Πολυτεχνείου. Ο,τι έκανε το ‘κανε με τη θωριά του στραμμένη στον Ψηλορείτη. Από τα σπηλιαράκια και τ’ αγρίμια του βουνού αντλούσε τη δύναμη και τη λεβεντιά του.

«Παράδεισος θαρρώ ‘ναι η Κρήτη, σύντεκνε»

Αυτό είχε πει σε μια συνέντευξή του, λίγο πριν τον καλέσουν κοντά τους οι αρχάγγελοι. Εβαλε στόχο να κάνει γνωστή την κρητική μουσική κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και το πέτυχε. Γνώρισε φτώχειες και κακουχίες, αλλά κατάφερε κι έκανε τα ριζίτικα κτήμα του κόσμου. Από το 1970 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του κυριαρχεί στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Μέσα σε μια δεκαετία δηλαδή ηχογράφησε 37 συνολικά μεγάλους δίσκους, συνεργαζόμενος με σπουδαίους συνθέτες και ποιητές, ενώ στα συρτάρια των εταιρειών και των συνθετών υπάρχουν ακόμα αρκετά ηχογραφημένα τραγούδια με τη φωνή του, που οι Ελληνες περιμένουν να τα κάνουν δικά τους.

Μαζί

Ο θρυλικός Μπλεκ!

Το αγαπημένο κόμικ των παιδικών μας χρόνων, επιστρέφει!

Αυτό την εβδομάδα το έκτο τεύχος με νέες περιπέτειες του ξανθού γίγαντα, του μικρού Ρόντι, του καθηγητή Μυστήριου και των άλλων συντρόφων τους, στον πόλεμο για την Ανεξαρτησία.

Η καλύτερη παρέα για τις διακοπές μας!

Ο θρυλικός ήρωας, που γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.

Ο Μπλεκ, ο «ξανθός γίγαντας», αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα, ένα αληθινό πρότυπο ζωής με προεκτάσεις και συμβολισμούς κάθε λογής. Ο πανύψηλος νέος με την ατσάλινη καρδιά και τη γενναιόδωρη ψυχή υπερασπιζόταν πάντα το δίκαιο και μαχόταν τη σκλαβιά και την καταπίεση. Εβαζε πρώτος τα στήθη του μπροστά στον κοινό αγώνα, όταν οι άλλοι δεν τλμούσαν καν να μιλήσουν. Ηταν ένας συνδυασμός θάρρους, αλτρουισμού, αυτοθυσίας πάθους και αλληλεγγύης.

Ο Μπλεκ, ως αμερικανός κυνηγός μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Στις διάφορες περιπέτειές του τον ακολουθούν ο θετός γιος του, Ρόντι, και ο φίλος του καθηγητής Μυστήριος.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου 1954 και για περισσότερο από 20 χρόνια πουλούσε 500.000 τεύχη την εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, οι περιπέτειες του Μπλεκ κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 1969 από τον δημοσιογράφο και εκδότη Στέλιο Ανεμοδουρά, δημιουργό του «Μικρού Ηρωα». Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή εφηβικά περιοδικά.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Σοφία Χαρμαντά

«Ζω το δικό μου αμερικανικό όνειρο».

Το διεθνούς φήμης μοντέλο στην πιο σέξι φωτογράφιση του καλοκαιριού!

Βίκυ Καγιά – Ηλίας Κρασσάς

Στη Μύκονο με τα παιδιά τους

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Αθηνά Οικονομάκου

Τα γενέθλια του συζύγου της

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Δέσποινα Βανδή

Ερωτευμένη στην Επίδαυρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μάρα Δαρμουσλή – Βασίλης Τσατστάκης

Μας συστήνουν τον 6 μηνών γιο τους!

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

H καλύτερη συντροφιά για την παραλία!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται, τιμή βιβλίου: «Νίκος Ξυλούρης»: €1,50 και «ΜΠΛΕΚ»: €0,40)