Εάν αποφασίσατε να πάτε για κάμπινγκ για πρώτη φορά, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, αυτό το άρθρο έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κατασκηνώσετε στη φύση, χωρίς απρόοπτα. Εσείς βάλτε μόνο την καλή σας διάθεση!

Βήμα 1: Αγορά σκηνής

Καμβάς ή πολυεστέρας; Igloo ή pop up; Καλοκαιρινή ή τεσσάρων εποχών; Υπάρχουν πολλές επιλογές στις σκηνές αυτές τις μέρες, οπότε η αγορά της πρώτης σας σκηνής μπορεί να είναι δύσκολη. Ο τύπος σκηνής που χρειάζεστε εξαρτάται πραγματικά από το είδος του ταξιδιού κάμπινγκ που σχεδιάζετε. Εάν πρόκειται για ένα μεμονωμένο ταξίδι πεζοπορίας και κατασκήνωσης σε ένα από τα εθνικά μονοπάτια, το μέγεθος και το βάρος του πακέτου θα είναι τα κύρια ζητήματα, αλλά αν πρόκειται για διακοπές δύο εβδομάδων με την οικογένεια ή με τους φίλους σας, το «κλειδί» θα είναι η ευρυχωρία. Η καλύτερη συμβουλή είναι προτού κάνετε την αγορά, να επισκεφθείτε ένα από τα μεγάλα υπαίθρια καταστήματα λιανικής, όπου μπορείτε να δείτε τις σκηνές στημένες. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια αίσθηση για τον τύπο σκηνής που σας ταιριάζει. Και αν είναι το πρώτο σας ταξίδι για κάμπινγκ και δεν είστε σίγουροι πώς θα συνεχίσετε, ίσως είναι καλύτερα να δανειστείτε μια σκηνή από ένα φίλο σας ή να δοκιμάσετε να πάρετε ένα αντίσκηνο.

Βήμα 2: Επιλογή προορισμού

Η απόφασή σας να πάτε για κάμπινγκ μπορεί να βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο προορισμό ή ακόμα και σε ένα κάμπινγκ που σας αρέσει πώς δείχνει. Αλλά αν, από την άλλη πλευρά, αποφασίσατε να κάνετε κάμπινγκ για τις επόμενες διακοπές σας με βάση τις προσιτές τιμές ή την επιθυμία να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, ίσως αναρωτιέστε ποιος προορισμός είναι καλύτερος. Θα βρείτε κάμπινγκ σχεδόν παντού, όπως αποδεικνύει η εκτεταμένη γκάμα από κάμπινγκ στη χώρα μας – έτσι συνήθως μπορείτε να βρείτε ένα κοντά σε ένα μέρος που θέλετε να επισκεφτείτε. Ωστόσο, μην δυσκολεύεστε τον εαυτό σας: φύγετε νωρίτερα από όσο νομίζετε ότι χρειάζεται και φτάστε ενώ είναι ακόμα μέρα ή επιλέξτε έναν προορισμό που είναι λίγο πιο κοντά στο σπίτι σας.

Βήμα 3: Επιλογή του κάμπινγκ σας

Υπάρχουν τα πλήρως οργανωμένα κάμπινγκ, αλλά εμείς προτιμούμε τους ανεξάρτητους χώρους κατασκήνωσης όπου οι προσωπικές πινελιές εκτιμώνται περισσότερο από την επαγγελματική λάμψη. Μας αρέσουν επίσης τα κάμπινγκ με ιδιοκτήτες που υπερασπίζονται την περιοχή τους και το περιβάλλον και τα μέρη που «γιορτάζουν» την ύπαιθρο. Υπάρχουν κάμπινγκ στην ακτή, στην εξοχή και στο δάσος και σε αυτά μπορείτε να βρείτε ποικιλία παροχών: από απλές σκηνές μέχρι πολυτελή καταλύματα με καμπάνες και εντυπωσιακά δεντρόσπιτα. Κατά την επιλογή του κάμπινγκ σας, σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς είτε πρόκειται για θέα στη θάλασσα, φανταχτερές εγκαταστάσεις ή αν επιτρέπονται οι φωτιές κατασκήνωσης και διαβάστε προσεκτικά για να ταιριάξετε την τοποθεσία που θα επιλέξετε με τον προϋπολογισμό σας.

Βήμα 4: Προετοιμασία για το πρώτο σας ταξίδι κατασκήνωσης

Έχετε αγοράσει, δανειστεί ή κλείσει μια σκηνή, έχετε επιλέξει έναν προορισμό, εγκατασταθήκατε σε ένα κάμπινγκ και τώρα είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε τα πράγματά σας – σωστά; Λάθος. Πριν ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας για το πρώτο σας κάμπινγκ, είναι καλή ιδέα να κάνετε μια εξάσκηση στο σπίτι. Αυτό σάς δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε ότι τα σχοινιά, τα μανταλάκια και τα κοντάρια είναι όλα εκεί και πριν ξεκινήσετε. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να μάθετε πώς να στήνετε μια σκηνή, πριν δείξετε τις δεξιότητές σας δημόσια. Ακόμη και μια pop-up σκηνή αξίζει να την ξεδιπλώσετε πριν ξεκινήσετε: μπορεί να χρειαστούν δύο δευτερόλεπτα για να την στήσετε, αλλά μπορεί να χρειαστούν δύο ώρες για να την ξανασυσκευαστείτε. Μόλις είστε ευχαριστημένοι που ο εξοπλισμός σας είναι σε καλή κατάσταση, ήρθε η ώρα να πακετάρετε.

Βήμα 5: Στήσιμο σκηνής

Όπως κάθε κατασκηνωτής είναι διαφορετικός, κάθε κάμπινγκ είναι διαφορετικό. Ορισμένες τοποθεσίες είναι αυστηρά ρυθμισμένες όταν πρόκειται για τη δημιουργία σκηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα σας έχουν κάνει κράτηση σε ένα σημείο και, κατά την άφιξη, θα μεταφερθείτε ή θα σας κατευθύνουν σε αυτό. Ορισμένες τοποθεσίες θα έχουν ορίσει αριθμημένες ή επώνυμες θέσεις, αλλά θα σας επιτρέψουν να επιλέξετε μία μόνοι σας και ορισμένες θέσεις είναι βασικά δωρεάν για όλους, όπου δεν υπάρχουν καθορισμένα γήπεδα, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες (όπως η εύλογη απόσταση από τους γείτονες και οι φράχτες). Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο επίπεδο είναι το γήπεδο τόσο το καλύτερο, αλλά αν το έδαφος έχει μια μικρή κλίση είναι καλή ιδέα να στήσετε τη σκηνή για να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά. Σκεφτείτε αν προτιμάτε να έχετε σκιά παρά ήλιο και αν θέλετε να κοιτάτε το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή του ηλίου. Ο άνεμος είναι ένας άλλος παράγοντας: αν επικρατούν άνεμοι, ίσως θελήσετε να προστατευθείτε λίγο από αυτόν επιλέγοντας ένα σημείο δίπλα σε έναν φράχτη.

Βήμα 6: Μαγείρεμα στο κάμπινγκ

Μετά το στήσιμο της σκηνής, μία από τις πρώτες χαρές ή προκλήσεις της ζωής στο κάμπινγκ είναι να πάρετε αυτό το πολύ σημαντικό δείπνο στο κάμπινγκ στο τραπέζι του πικνίκ. Εάν πρόκειται να μαγειρεύετε σε μια σόμπα για κάμπινγκ, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει άφθονο αέριο για κάμπινγκ, στη συνέχεια στερεώστε τη σόμπα σας στο έδαφος και πάμε για μπάρμπεκιου! Αν φτάσετε αργά την πρώτη σας μέρα, είναι καλή ιδέα να φάτε κάτι που έχετε φτιάξει ήδη ή προετοιμάσει νωρίτερα.

Βήμα 7: Χαλαρώστε και απολαύστε τη φύση

Υπάρχει διαφορετικός ρυθμός στη ζωή στο κάμπινγκ και τα περισσότερα πράγματα, από το μαγείρεμα του δείπνου σας μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών σας, χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Αφήστε τους κανόνες και τη ρουτίνα της ζωής στο σπίτι και ακολουθήστε τη ροή. Εάν έχετε παιδιά, πιθανότατα θα είναι τόσο ενθουσιασμένα το πρώτο βράδυ που θα θέλουν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά, αλλά αυτό είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη νύχτα ο καθαρός αέρας και το τρέξιμο τριγύρω θα σημαίνει ότι είναι κουρασμένοι και έτοιμα για ύπνο πριν το καταλάβετε. Σύντομα θα πάτε για ύπνο με τον ήλιο και θα ξυπνήσετε με τον πετινό.

Ελπίζουμε ο οδηγός μας να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το πρώτο σας ταξίδι κάμπινγκ, τόσο που θα θέλετε να το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.