Τα νεογέννητα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Επομένως, τη θερμοκρασία του βρεφικού δωματίου πρέπει να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, για να κοιμούνται καλύτερα. Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το μωρό τους θα ήταν καλύτερα με έναν ανεμιστήρα ή με ένα κλιματιστικό. Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές συσκευές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα:

Ανεμιστήρας στο βρεφικό δωμάτιο

Ο ανεμιστήρας στο βρεφικό δωμάτιο θα βοηθήσει το μωρό να αισθανθεί αμέσως πιο δροσερά. Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο ανεμιστήρας θα φυσήξει κατευθείαν στο σώμα του παιδιού, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή, ρινική συμφόρηση, ακόμη και άσχημες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, τα πτερύγια του ανεμιστήρα κατά την περιστροφή θα προσελκύουν σκόνη και άνεμο, φυσώντας τυχόν αλλεργιογόνα προς το παιδί. Επομένως, οι γονείς δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουν τον ανεμιστήρα να «χτυπάει» απευθείας στο παιδί.

Ανεμιστήρας με λειτουργία ψύξης

Η χρήση air-cooler στο βρεφικό δωμάτιο δεν συνιστάται, γιατί ο ανεμιστήρας με λειτουργία ψύξης, αν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αυξήσει την υγρασία στον αέρα και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία των παιδιών σας.

 Κλιματιστικό στο βρεφικό δωμάτιο

Πολλές οικογένειες πλέον επιλέγουν τα παιδιά τους να κοιμούνται σε κλιματιζόμενα δωμάτια. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι παρέχει σταθερή θερμοκρασία, ειδικά σε ζεστό καιρό. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει επίσης το μειονέκτημα ότι μειώνει την υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Εάν δεν ξέρετε πώς να το εξισορροπήσετε, το κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα παιδιά όπως ρινίτιδα, πνευμονία, κ.ά.

Ο σωστός τρόπος για να κοιμηθούν τα μωρά με κλιματιστικό είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας μεταξύ 26-28 βαθμών και η συνεχόμενη χρήση του για όχι περισσότερο από 2-3 ώρες. Στο δωμάτιο, θα πρέπει να έχετε μια λεκάνη με νερό για να παρέχει υγρασία, ώστε το παιδί να μην αφυδατωθεί ή να μην παρουσιάσει ξηροδερμία. Τα παιδιά δεν πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από τη ροή του ψυχρού αέρα. Οι γονείς πρέπει επίσης να προσέχουν τη θερμοκρασία του μωρού και να βάζουν συχνά φυσιολογικό ορό στη μύτη του για να αποφύγουν την ξηρότητα της μύτης. Απενεργοποιήστε το κλιματιστικό για περίπου 15 λεπτά πριν αφήσετε τα παιδιά να βγουν έξω, ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να μην διαφέρει πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία.

Συνοψίζοντας, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ποιο είναι καλύτερο για τα μωρά – ανεμιστήρας ή κλιματιστικό – γιατί και οι δύο μέθοδοι έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι γονείς θα πρέπει να εξαρτώνται από τις πραγματικές συνθήκες για να χρησιμοποιήσουν τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό και πάντα σύμφωνα με τις προαναφερόμενες οδηγίες.

ΠΗΓΗ: IMOMMY.GR