Για τους φόβους του, για ένα νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο, αλλά και για την γενικότερη εικόνα της πανδημίας, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν δε θες να πεθάνεις από κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστείς και αν δε θες να κολλήσεις πρέπει να φοράς μάσκα.

Για τα νέα εμβόλια

«Θέλω να σας πω 2 πράγματα. Για το κύμα της Ο5, αυτό που έχουμε μάθει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αγγλία ή τη Νότια Αφρική, είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες στα νοσοκομεία, και αυτό είναι σπουδαίο. Τον «πόλεμο» τον νικάμε ακόμα. Δύο εβδομάδες τώρα στις ΜΕΘ δεν έχω δει ούτε έναν ασθενή με covid. Δεύτερον, περιμένουμε το φθινόπωρο η Pfizer και η Moderna να μας δώσουν τα καινούρια εμβόλια, που δεν θα έχουν μόνο τον τύπο Α μέσα, αλλά και το Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να σταματήσουμε σοβαρή νόσο αλλά και τη μόλυνση από covid», ανέφερε αρχικά.

Τα μέτρα

Για τα μέτρα για την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως, «Μόνο το Α θα έχε μόνο μέσα την όμικρον αλλά και τις μεταλλάξεις της. Όταν δούμε αυτό ίσως αλλάξουμε τον covid να είναι σαν την γρίπη. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τι σημαίνει γι’ αυτούς η πανδημία. Εάν δεν θες να πεθάνεις από covid, τότε βοηθούν τα εμβόλια, ωστόσο δε σε σταματάνε από το να κολλήσεις. Εάν δεν θες να κολλήσεις, στη σκέψη ότι μπορεί να πάθεις κάτι κακό, οι μάσκες είναι η λύση».

Για τα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγής Γαλιατσάτος, δήλωσε πως, «Εγώ ζητάω δύο πράγματα για τα σχολεία. Το πρώτο είναι να μιλάνε με τους γονείς, γιατί τον covid θα τον κολλήσεις έξω από το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι, ό, τι κολλήσεις θα το κολλήσεις έξω από το σχολείο. Δεύτερον αυτό που ζητάμε είναι ότι εάν τα κρούσματα είναι υψηλά να αλλάξουμε το σκεπτικό και να βάλουμε μάσκες, αλλά εάν είναι χαμηλά να μην βάλουμε, να υπάρχει μία ευελιξία».

Πηγή: in.gr