Οι ωραίες καλοκαιρινές ημέρες είναι ιδανικές για να βάλετε το νήπιο ή το μωρό στο καρότσι και να απολαύσετε την βόλτα σας μαζί με τον σύντροφό σας. Το παιδί μπορεί να απολαύσει τον καθαρό αέρα, παραμένοντας άνετο στο καρότσι του ενώ ο μπαμπάς και η μαμά έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να παράγουν λίγο παραπάνω από την πολύτιμη βιταμίνη D.

Επειδή όμως τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς αντηλιακό και οι γονείς δεν θέλουν τα μωρά τους να καούν από τον ήλιο, μια συνήθης πρακτική είναι να καλύπτουν το καρότσι με ένα σεντόνι ή ένα κουβερτάκι, για να προστατεύσουν το εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, μπορεί να προκαλούν στα μωρά τους περισσότερο κακό παρά καλό, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Γιατί δεν είναι καλή ιδέα το κουβερτάκι στο καρότσι

Ανεξάρτητα από το βάρος της κουβέρτας που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του καροτσιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται και για την πιο ασφαλή κίνηση.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε τι όταν τα καροτσάκια των μωρών καλύπτονταν με κουβέρτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έθετε σε κίνδυνο την υγεία των μωρών, καθώς το καρότσι ζεσταινόταν υπερβολικά.

Οι κουβέρτες μειώνουν περαιτέρω την ποσότητα του αέρα που μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα από το καρότσι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει ή να διαφύγει από το καρότσι. Κάτι που μπορεί να βλάψει τα μωρά, ακόμα και όταν αφεθεί για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας.

Ως εκ τούτου, οι κουβέρτες οποιουδήποτε τύπου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των καροτσιών των μωρών.

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό από τον ήλιο

Μερικές εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να προστατεύσετε το μωρό από τον ήλιο στις μετακινήσεις σας με το καρότσι, περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιείστε μια ομπρέλα.
  • Σηκώστε την κουκούλα του.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι έχει θόλο που παρέχει κυκλοφορία αέρα.
  • Περπατήστε από την σκιά.
  • Ελέγχετε συχνά το μωρό.
  • Αποφύγετε τις μετακινήσεις σας με το μωρό ή το νήπιο στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.