Αποτελεί μία εξαιρετική τροφή τόσο για τον οργανισμό όσο και για το δέρμα μας. Το ιδιαίτερο γευστικό και αγαπημένο σύκο έχει την τιμητική του αυτήν την εποχή. Γνωρίζατε όμως ότι εκτός από υπερτροφή για τον οργανισμό, αυτό το φρούτο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ρυτίδων; Οτι καταπολεμά τις δυσχρωμίες και τις πανάδες που έχουν δημιουργηθεί από τον ήλιο; Αν όχι, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω και ίσως τότε πειστείτε να το εντάξετε στη φροντίδα σας.

Τα επιμέρους συστατικά του που το καθιστούν υπερτροφή για την επιδερμίδα

* Βιταμίνη C

Η αντιοξειδωτική ουσία που ενισχύει το δέρμα ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και στις ελεύθερες  ρίζες ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

* Βιταμίνη Α

Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και αυξάνει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

* Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

* Βιταμίνη Κ

Επιταχύνει την επούλωση μικρών τραυματισμών.

* Πλούσιες ποσότητες μετάλλων

Οπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο, που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας, ενώ της χαρίζουν λάμψη και ζωντάνια.

Επιπλέον:

Χάρη σε όλα τα παραπάνω συστατικά και τα ένζυμα που περιέχει, το σύκο ανακουφίζει και καταπραϋνει τους ερεθισμούς του δέρματος και χαρίζει μοναδική αίσθηση δροσιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, το εκχύλισμά του θεωρείται ένας εξαιρετικός παράγοντας για συνθέσεις after sun.

Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:

#Ως scrub

Πλένουμε καλά 2 σύκα μαζί με τη φλούδα τους και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη. Εφαρμόζουμε αυτό το μείγμα σε καθαρή και ελαφρώς νωπή επιδερμίδα και αφήνουμε να δράσει περίπου 10’.  Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και απαλό μασάζ.

# Ως μάσκα σύσφιξης

Πλένουμε και καθαρίζουμε 2 σύκα. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα ασπράδι αβγού. Ανακατεύουμε καλά και εφαρμόζουμε τη μάσκα ομοιόμορφα σε καθαρό δέρμα. Αφήνουμε να δράσει μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, περνάμε κανονικά στην περιποίηση που κάνουμε συνήθως. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές την εβδομάδα.

Σημείωση: Ακολουθούμε τον κανόνα που ισχύει για όλα τα σπιτικά καλλυντικά: Πριν τα εφαρμόσουμε στο πρόσωπο, καλό θα είναι να κάνουμε μια μικρή δοκιμή σε κάποιο σημείο του σώματός μας, π.χ. στο χέρι μας, για να διαπιστώσουμε αν έχουμε αλλεργία.