Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα καλός, αλλά σιγά σιγά οδεύουμε προς το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες οι εναλλαγές θερμοκρασίας θα είναι πιο έντονες, όπως εξάλλου και οι αυξομειώσεις στα επίπεδα υγρασίας της ατμόσφαιρας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ευνοούν την μετάδοση ιών (γρίπη, κορωνοϊός, απλό κρυολόγημα) που προκαλούν ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, το μπούκωμα που έχετε μπορεί να οφείλεται και σε μια σειρά ερεθιστικούς παράγοντες που υπάρχουν στο περιβάλλουν σας, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η γύρη, η μούχλα, κ.λπ.

Ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί το μπούκωμα (αλλεργική ή ιογενής ρινίτιδα) και τα συνοδά συμπτώματα – καταρροή, γαργάλημα στη μύτη, ενοχλήσεις στα αυτιά, φτέρνισμα, χαμηλός πυρετός – η ρινική συμφόρηση δυσκολεύει την αναπνοή, προκαλεί πονοκέφαλο, ξηροστομία ή σκάσιμο των χειλιών, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ιγμορίτιδα. Είναι λοιπόν κρίσιμο να το αντιμετωπίσετε πριν εξελιχθεί.

Ακολουθούν πέντε δοκιμασμένοι τρόποι για να καταπολεμήσετε το μπούκωμα και να αναπνεύσετε και πάλι ελεύθερα:

#1 Ρινική πλύση

Ξεπλύνετε το εσωτερικό της μύτης σας με ένα φυσικό ρινικό αποσυμφορητικό με θαλασσινό νερό, για να μαλακώσετε, να χαλαρώσετε και να ξεπλύνετε τη βλέννα και να ανακουφίσετε αμέσως το κεφάλι σας. Εναλλακτικά, φτιάξτε το δικό σας σπιτικό διάλυμα: Βράστε ένα φλιτζάνι εμφιαλωμένο νερό με μια πρέζα μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε το 20 λεπτά να κρυώσει και γεμίστε με αυτό μια αποστειρωμένη σύριγγα (δοκιμάστε την θερμοκρασία πρώτα στο εσωτερικό του χεριού σας). Χρησιμοποιήστε το ρινικό διάλυμα 1-2 φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

#2 Ατμός

Είτε προέρχεται από ένα ζεστό ντους είτε από ζεστό φλιτζάνι τσάι, ο ατμός μπορεί να αραιώσει τη βλέννα και να τη βοηθήσει να στραγγίσει από τη μύτη σας. Για πιο γρήγορη ανακούφιση, ρίξτε βραστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σκύψτε πάνω από το μπολ και εισπνεύστε αργά τον ατμό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό 3-4 φορές την ημέρα.

#3 Κοτόσουπα

Οι ζεστοί ζωμοί μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας και η κοτόσουπα είναι ό,τι καλύτερο για τη ρινική συμφόρηση. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο μπουκωμένοι αλλά θα απολαύσετε επιπλέον ένα γευστικό κι ελαφρύ πιάτο (ποιος δεν λατρεύει την κοτόσουπα;!).

#4 Αποσυμφορητικά

Γιατί νιώθετε μπουκωμένοι όταν είστε άρρωστοι; Επειδή τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη σας πρήζονται και φράζουν τους αεραγωγούς σας. Τα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά μπορούν να συρρικνώσουν αυτά τα αγγεία και να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε ευκολότερα. Αλλά προσοχή: Η ρινική συμφόρηση μπορεί να επιδεινωθεί αν τα χρησιμοποιείτε για περισσότερες από 4 ή 5 ημέρες στη σειρά, ενώ κάποια από αυτά τα προϊόντα μπορεί να σας κάνουν νευρικούς ή ευερέθιστους.

#5 Μέντα

Η μέντα και το κύριο δραστικό συστατικό της, η μενθόλη, είναι φυσικά αποσυμφορητικά και μπορεί ακόμη και να ελαφρύνουν το βάρος στο στήθος σας. Θα τα βρείτε σε πολλές αλοιφές για μασάζ και σταγόνες για τον βήχα. Μπορείτε επίσης να πιείτε τσάι μέντας. Αγοράστε το από το κατάστημα ή φτιάξτε το δικό σας: Βράζετε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Εάν έχετε συμφόρηση για περισσότερες από 2 εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας.