Στους περισσότερους έχει συμβεί να νιώσουν το ενοχλητικό και άβολο φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, μετά από ένα γεύμα. Ενώ η αίσθηση του φουσκώματος οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση αερίων στο έντερο, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από την εμφάνισή του. Ο καθένας έχει τις δικές του ευαισθησίες και ερεθίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το αίσθημα και ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής του.

«Κόψτε» ταχύτητα

Πόσο συχνά κάθεστε για ένα γεύμα, λιμοκτονώντας και είστε έτοιμοι να καταβροχθίσετε το πιάτο σας μέσα σε λίγα λεπτά; Μια από τις κοινές αιτίες του φουσκώματος είναι το να τρώτε πολύ γρήγορα. Η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων αέρα, μια κατάσταση που ονομάζεται αεροφαγία, είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και μετεωρισμό.

Ενώ η υπερβολική κατάποση αέρα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έντονη άσκηση, το κάπνισμα και το μάσημα τσίχλας, το να τρώμε πολύ γρήγορα αποτελεί τον κύριο «ένοχο». Εκτός από το να μασάτε και να καταπίνετε πλήρως κάθε μπουκιά πριν προχωρήσετε στην επόμενη, δοκιμάστε να διατηρήσετε τις μπουκιές σας μικρές, να τρώτε με κλειστό το στόμα και να περιορίζετε την ομιλία.

Ανακαλύψτε τις ευαισθησίες σας

Οι τροφικές ευαισθησίες είναι ο κύριος ένοχος των πεπτικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα. Η δυσαπορρόφηση των υδατανθράκων είναι αιτία φουσκώματος και μπορεί να συμβεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλοι που δεν αφομοιώνουν καλά τη φρουκτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάταση της κοιλιάς μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων.

Αυξήστε τα υγρά σας

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε σύστημα και κύτταρο του σώματός σας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πεπτικό σας σύστημα. Τα υγρά επιτρέπουν την ομαλή διέλευση των υλικών και είναι επίσης απαραίτητο για την κανονικότητα της πέψης.

Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να παρατηρήσετε πολλά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, ξηροδερμία και λήθαργο, και στο πεπτικό σας σύστημα, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά σε σχέση με την πρόσληψη φυτικών ινών, αυτό διότι η μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς επαρκή ενυδάτωση θα οδηγήσει σε έντονο φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να έχετε ακούσει συστάσεις για να αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επειδή μπορεί να αραιώσει σημαντικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη. Ωστόσο, τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης.