Το ανθρώπινο σώμα έχει εκατομμύρια τριχοθυλάκια ή μικρούς σάκους που επενδύουν το δέρμα. Οι θύλακες παράγουν τρίχες και κύτταρα χρώματος ή χρωστικής που περιέχουν μελανίνη. Με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών χάνουν τα χρωστικά κύτταρα, με αποτέλεσμα το γκρίζο στην αρχή και, στη συνέχεια, το λευκό χρώμα των μαλλιών. Αλλά γκρίζα μαλλιά μπορεί να εμφανίσει κάθε άνθρωπος σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του – ακόμη και έφηβοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το γκριζάρισμα των μαλλιών τους.

Εκτός από την ηλικία, μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα τα μαλλιά ενός ατόμου να γκριζάρουν. Οι συχνότερες είναι:

    *Έλλειψη βιταμινών – Οποιεσδήποτε ανεπάρκειες βιταμίνης Β-6, Β-12, βιοτίνης, βιταμίνης D ή βιταμίνης Ε μπορούν να συμβάλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα.

    *Γενετική – Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών ενός ατόμου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη γενετική. Η φυλή και η εθνικότητα παίζουν ρόλο επίσης.

    *Οξειδωτικό στρες – Το υπερβολικό οξειδωτικό στρες μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λεύκης, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά.

    *Ιατρικές καταστάσεις – Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων ασθενειών (π.χ. θυρεοειδής και γυροειδής αλωπεκία), μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης γκρίζων μαλλιών πρόωρα.

    *Στρες – Υπάρχουν στοιχεία ότι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών μπορούν να εξαντληθούν όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση. Άλλες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι ενώ το άγχος μπορεί να παίζει ρόλο, αυτός δεν είναι καθοριστικός.

    *Κάπνισμα – Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με το γκριζάρισμα των μαλλιών, πριν από την ηλικία των τριάντα ετών – ειδικά σε άνδρες.

    *Χημικές βαφές μαλλιών και σαμπουάν μαλλιών – Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν επιβλαβή συστατικά που μειώνουν τη μελανίνη. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο υπάρχει σε πολλές βαφές μαλλιών, είναι μια τέτοια ουσία. Η υπερβολική χρήση προϊόντων που ξανοίγουν τα μαλλιά θα τα κάνει επίσης τελικά να ασπρίσουν.

Τρόποι να επιβραδύνετε ή να αντιστρέψετε το πρόωρο γκριζάρισμα

Εάν η γενετική ή η γήρανση είναι η αιτία, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει ή να αναστρέψει τη διαδικασία. Ωστόσο, η θεραπεία των γκριζαρισμένων μαλλιών θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή της μελάγχρωσης, εάν η απώλεια οφείλεται σε ιατρική κατάσταση. Ακόμη, όταν οι ανεπάρκειες διατροφής και βιταμινών είναι η αιτία, η διόρθωσή τους μπορεί να αναστρέψει το πρόβλημα ή να εμποδίσει την επιδείνωση του.

    *Τρώτε περισσότερα αντιοξειδωτικά

Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • πράσινο τσάι
  • ελαιόλαδο
  • ψάρι

     *Αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων

Τα θαλασσινά, τα αυγά και τα κρέατα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β-12 και το γάλα, ο σολομός και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. Τα συμπληρώματα βιταμινών που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν επίσης να διορθώσουν τις ελλείψεις.

      *Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό και συμβάλλει στη δημιουργία λευκών μαλλιών. Και οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της συνήθειας και της απώλειας της μελάγχρωσης των μαλλιών.

      *Φυσικές θεραπείες

Οι φυτικές βαφές προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για την επιβράδυνση της λεύκανσης των μαλλιών χωρίς να βλάψουν το σώμα ή να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στη χρωστική των μαλλιών.

Η τακτική χρήση φυσικών θεραπειών μπορεί να επιβραδύνει και πιθανώς να αναστρέψει τα γκρίζα μαλλιά. Αλλά, στο τέλος, όλων μας τα μαλλιά θα γκριζάρουν και τότε θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν αισθανόμαστε άνετα με τα γκρίζα ή προτιμάμε να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τη φυσική διαδικασία γήρανσης.