Στην πιο αγνή του μορφή, το γάλα πατάτας είναι ένα υγιεινό μείγμα από καθαρισμένες, μαγειρεμένες πατάτες και νερό. Πολλές DIY συνταγές απαιτούν επίσης λίγο αλάτι, γλυκαντικό και βανίλια.

Όπως και άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, το γάλα πατάτας είναι vegan (εκτός αν γλυκαίνεται με μέλι). Δεν συνοδεύεται από την ανησυχία των ορμονών ή των αντιβιοτικών που συχνά συνδέονται με την κατανάλωση μη βιολογικού γάλακτος αγελάδας. Το γάλα πατάτας είναι επίσης απαλλαγμένο από σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη και καζεΐνη, κάτι που είναι ένα πλεονέκτημα για όσους έχουν τροφικές ευαισθησίες.

Χάρη στην καθηγήτρια Eva Tornberg στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία για την ανάμειξη του γάλακτος πατάτας και του κραμβέλαιου σε ένα κρεμώδες, σταθερό vegan ποτό, τα εμπορικά προϊόντα γάλακτος από πατάτα έχουν γίνει viral στις διεθνείς αγορές.

Υπέρ και κατά

Η φήμη της πατάτας ως «κακής» τροφής καταρρίπτεται, καθώς οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι οι πατάτες μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικές: είναι γεμάτες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά – κυρίως σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες C και B6 και πολυφαινόλες, μεγάλο μέρος από τα οποία διατηρείται όταν η πατάτα μαγειρεύεται στο νερό για να δώσει το γάλα της. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το γάλα πατάτας είναι στο ίδιο επίπεδο με το αγελαδινό. Προσφέρει επίσης περισσότερο σίδηρο από ορισμένα μη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι γάλα πατάτας έχει τα ακόλουθα διατροφικά οφέλη:

  • μόνο 70 θερμίδες και 2 γραμμάρια ζάχαρη
  • 30% του συνιστώμενου ημερήσιου ασβεστίου για ενήλικες
  • 14 φορές περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι ένα φλιτζάνι γαλακτοκομικό γάλα
  • μηδέν λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά

Κι ενώ η χαμηλή αναλογία πρωτεΐνης σε σχέση με τους υδατάνθρακες που περιέχει μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι τα ανθεκτικά άμυλα που περιέχει επίσης το γάλα πατάτας μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι υδατάνθρακες στο σάκχαρό σας.

Βιωσιμότητα

Η μεγαλύτερη κινητήρια «δύναμη» πίσω από τη δημοτικότητα του γάλακτος πατάτας είναι η φήμη που το συνοδεύει ως ένα προϊόν που διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι λάτρεις του γάλακτος πατάτας αναφέρουν ότι έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα γαλακτοκομικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες απαιτούν πολύ λιγότερη γη και νερό για να αναπτυχθούν σε σχέση με μια υγιή αγελάδα που παράγει γάλα. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές άνθρακα για την παραγωγή του γάλακτος πατάτας κυμαίνονται από 0,27 έως 0,31 kg CO2e/kg.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργεια πατάτας:

  • απαιτεί 50% λιγότερη γη από τη βρώμη
  • χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό από την καλλιέργεια ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων
  • εκπέμπει 69% λιγότερο CO2 από το ρύζι

Διαθεσιμότητα

Εάν λαχταράτε ένα κρύο ποτήρι γάλα πατάτας ή αφρό στο latte σας χωρίς γαλακτοκομικά, τότε η παραγγελία σας στο διαδίκτυο είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή σας. Ενώ τα εμπορικά προϊόντα κάνουν πάταγο στα καταστήματα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του γάλακτος πατάτας είναι ότι φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, μια πληθώρα συνταγών με γάλα πατάτας έχουν γίνει διαθέσιμες στο διαδίκτυο, δίνοντας στους ντόπιους λάτρεις του γάλακτος πατάτας την τεχνογνωσία να φτιάξουν το δικό τους. Με λίγα απλά συστατικά κι ένα μπλέντερ, είστε μόλις λίγα βήματα μακριά από το να απολαύσετε το δικό σας DIY γάλα πατάτας και να αισθανθείτε καλά με τη δέσμευσή σας για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

DIY Γάλα πατάτας

Το να φτιάξετε το δικό σας γάλα πατάτας είναι διασκεδαστικό και εύκολο. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτή τη βασική συνταγή προσθέτοντας τα αγαπημένα σας μπαχαρικά, φυσικά εκχυλίσματα ή βούτυρα ξηρών καρπών και άλευρα.

Συστατικά

4 φλιτζάνια νερό, χωρισμένα

1 μεγάλη πατάτα (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι σε κύβους)

Πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας μέλι ή άλλο φυσικό γλυκαντικό (προαιρετικά)

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε την πατάτα. Ζεσταίνουμε 3 φλιτζάνια νερό μέχρι να βράσουν και μετά προσθέτουμε την πατάτα και το αλάτι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος να κρυώσει ελαφρώς πριν μεταφέρουμε τις πατάτες και το βρασμένο νερό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τα προαιρετικά συστατικά (αν χρησιμοποιείτε), στη συνέχεια ανακατεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά. Στραγγίζουμε με μια πετσέτα και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Καλή απόλαυση!