Εάν γεμίζετε το καλάθι σας με τρόφιμα που ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, πιθανότατα τα φυλλώδη χόρτα, τα φασόλια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και το γιαούρτι που είναι γεμάτο προβιοτικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ενώ αυτά τα τρόφιμα είναι 100% υπέροχα για το έντερο, δεν θα θέλατε να ξεχάσετε τις πατάτες. Ενώ γνωρίζουμε εδώ και καιρό τα οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία, οι κλασικές πατάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, αφού έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα και είναι «πηγή» βιταμίνης C, μαγνησίου, βιταμίνης Β6, φωσφόρου, νιασίνης και φυλλικού οξέος.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Lindsay Boyers, πράγματι οι πατάτες συνδέονται με την υγεία του εντέρου.

Πώς οι πατάτες ευνοούν το έντερο

Η σύνδεση της πατάτας και του υγιούς εντέρου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε έναν παράγοντα: το ανθεκτικό άμυλο, με το οποίο είναι γεμάτες.

«Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που είναι κυριολεκτικά ανθεκτικός στην πέψη. Με άλλα λόγια, όπως οι φυτικές ίνες, δεν μπορεί να διασπαστεί από τα ένζυμα στο λεπτό έντερο» εξηγούν οι ειδικοί ενώ μερικοί από αυτούς τον χαρακτηρίζουν ως και τον υδατάνθρακα που.. αδυνατίζει.

«Αντίθετα, ταξιδεύει στο παχύ έντερό σας όπου λειτουργεί σαν πρεβιοτικό, ή πηγή τροφής, για τα βακτήρια που ζουν εκεί» εξηγούν.

Καθώς τα βακτήρια τρέφονται από αυτό, δημιουργούνται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, συγκεκριμένα ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό. «Το βουτυρικό χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας για το έντερό σας, προστατεύει την επένδυση του και ελέγχει την εντερική φλεγμονή».

Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές έντερο που επιτρέπει στα καλά βακτήρια και σε άλλα ευεργετικά μικρόβια να ευδοκιμήσουν, κάτι που μεταφράζεται σε βελτιωμένη πέψη και ακόμη καλύτερη ψυχική υγεία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πώς θα πάρετε το μέγιστο θρεπτικό όφελος

Το πώς μαγειρεύετε τις πατάτες σας έχει σημασία. Το γεγονός ότι οι πατάτες είναι μια μεγάλη πηγή ανθεκτικού αμύλου δεν σημαίνει ότι προσθέτουμε τηγανητές πατάτες σε κάθε γεύμα. «Οι έρευνες δείχνουν ότι το ψήσιμο και όχι το βράσιμο ή το τηγάνισμα έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο» αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι η διαδικασία ψύξης είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη μεγιστοποίηση του ανθεκτικού αμύλου στις πατάτες.

«Για να λάβετε όλα τα οφέλη, είναι καλύτερο να μαγειρέψετε τις πατάτες και στη συνέχεια να τις αφήσετε να κρυώσουν για τουλάχιστον μερικές ώρες στο ψυγείο πριν τις φάτε. Η διαδικασία ψύξης μετατρέπει τους εύπεπτους υδατάνθρακες σε ανθεκτικό άμυλο και αυξάνει τη συνολική ποσότητα αμύλου» εξηγούν.