Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να θεραπεύεται. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να «ξεφύγει» και να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο. Αυτό ονομάζεται χρόνια φλεγμονή και έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου.

Τι καταπολεμά την φλεγμονή;

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία σας. Αυτό που τρώτε, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Μερικά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής, περιλαμβάνουν:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό με έντονη μυρωδιά και γεύση. Γνωστή είναι η θεραπευτική του δράση για την αρθρίτιδα, τον βήχα, την δυσκοιλιότητα, τις λοιμώξεις αλλά και τον πονόδοντο.

Πολλές είναι οι μελέτες που επισημαίνουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, που προέρχονται από τις ενώσεις του θείου που περιέχει. Εξαιρετικά ευέλικτο, είναι εύκολο να το προσθέσετε στα πιάτα σας και να απογειώσετε την γεύση τους.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό της ινδικής κουζίνας και περιλαμβάνει περισσότερες από 300 δραστικές ενώσεις. Η κυριότερη είναι η κουρκουμίνη, αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

. Η κουρκουμίνη λοιπόν φαίνεται ότι ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από νοσήματα και καταστάσεις που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την οξεία ή χρόνια φλεγμονή.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο αποτελεί ένα μπαχαρικό της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι γνωστό για την σύνθετη, γλυκιά και πικάντικη γεύση του.

Στα πλαίσια μελέτης εκείνοι που έλαβαν κάρδαμο είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών hs-CRP, TNF-α και IL-6. Η λήψη κάρδαμου μείωσε επίσης τον βαθμό λιπώδους ηπατικής νόσου.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι γνωστό ως ο βασιλιάς των μπαχαρικών, καθώς είναι δημοφιλές παγκοσμίως για την υπέροχη γεύση του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ορισμένων ζητημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η διάρροια και πολλές άλλες γαστρικές παθήσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι το μαύρο πιπέρι και η κύρια δραστική του ένωση, η πιπερίνη μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα.