Ο έλεγχος της χοληστερίνης είναι κομβικής σημασίας για την υγεία σας και τα καλά νέα είναι ότι με μικρές, στοχευμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να δείτε τα επίπεδα της να μειώνονται ακόμα πιο γρήγορα από όσο περιμένατε.

Προσοχή στα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά

Η αποφυγή κορεσμένων και τρανς λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδά της, αποφεύγοντας ορισμένους τύπους τροφών. Για να το κάνετε αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγετε.

Δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 2 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα και θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας. Τα τρανς λιπαρά έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό. Όχι μόνο επιδεινώνουν τη χοληστερόλη σας, αλλά αυξάνουν επίσης τους δείκτες φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

Μειωμένο κοιλιακό λίπος; Μειωμένη χοληστερίνη

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται στενά με την υψηλή χοληστερίνη. Αποτελεί δείκτη για αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας, εξηγούν οι ειδικοί.

Είναι επίσης ένας δείκτης για ασταθή πλάκα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μόλις η αθηρωματική πλάκα γίνει ασταθής, ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής αυξάνεται.

Αδυνατίζουμε

Η απώλεια βάρους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης. Ακόμα και αν καταφέρετε να χάσετε μερικά κιλά, η «καλή» χοληστερόλη θα ανέβει και η «κακή», γνωστή και ως χοληστερίνη θα μειωθεί.

Η απώλεια πέντε έως 10 κιλών μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη σας κατά 5% έως 10%.

Κόβουμε από το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας, οδηγώντας σε ασταθή αθηρωματική πλάκα, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο ρήξης της.

Κάνουμε γυμναστική τακτικά

Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για τη μείωση της χοληστερίνης και τη διατήρησή της στα φυσιολογικά επίπεδα. Η τακτική γυμναστική θα πρέπει να γίνει η νέα σας συνήθεια, που θα ακολουθείτε πιστά, χωρίς να την αναβάλλετε.

Σε συνδυασμό με πιο υγιεινές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας πριν να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ειδικά εάν η υψηλή χοληστερόλη σας θέτει σε πιο άμεσο κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.