Ένα από τα αγαπημένα συστατικά των δερματολόγων, που κάνει χημική απολέπιση, πλέον το συναντάμε και στα καλλυντικά. Πιθανότατα να έχετε ακουστά κι εσείς το γλυκολικό οξύ και πόσο σημαντικό είναι για τη λάμψη και τη νεανική όψη της επιδερμίδας.  Και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, το γλυκολικό οξύ:

-Κάνει το δέρμα να αντανακλά το φως

– Καταπολεμά την ακμή και συμβάλλει στην εξάλειψη των ουλών της

-Μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες

-Εξαφανίζει σταδιακά τις επιφανειακές κηλίδες και δυσχρωμίες

– Κάνει τον τόνο της επιδερμίδας πιο ζωηρό

– Βοηθάει τα άλλα καλλυντικά να απορροφηθούν καλύτερα

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι επιταχύνει την ανανέωση της επιδερμίδας, βελτιώνει τον τόνο και συμβάλλει στην αύξηση της γενικότερης λάμψης της.

Από το ιατρείο στο σπίτι

Πλέον μπορούμε κι εμείς να χρησιμοποιούμε γλυκολικό οξύ μόνοι μας και με ασφάλεια στο σπίτι. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε, προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να αποφύγουμε τυχόν «παγίδες»;

Τι να προσέξουμε

-Όταν χρησιμοποιούμε καλλυντικά με γλυκολικό οξύ, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε υψηλό SPF τη μέρα.

-Δεν συνδυάζουμε ταυτόχρονα τα καλλυντικά που περιέχουν γλυκολικό οξύ με ρετινόλη και βιταμίνη C, γιατί μπορεί να νιώσουμε ερεθισμό, αίσθημα καύσου ή να δούμε κοκκινίλες.

-Δεν το απλώνουμε γύρω από την περιοχή των ματιών.

– Η υπερβολική χρήση του όπως άλλωστε και οποιουδήποτε άλλου απολεπιστικού παράγοντα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό. Αν διαπιστώσουμε τέτοια συμπτώματα διακόπτουμε τη χρήση του.

Καλλυντικά με γλυκολικό οξύ

Το συναντάμε σε καθαριστικά προσώπου, λοσιόν για μετά τον καθαρισμό, μάσκες, serum αλλά και σε κρέμες, που ταιριάζουν σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ανάλογα την περιεκτικότητά του. Ωστόσο αν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο, έχουμε ροδόχρου, ακμή, ευρυαγγείες, φωτοευαισθησίες ή φωτοαλλεργίες, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας πριν ξεκινήσουμε την εφαρμογή του.

Όταν ο παράγοντας αυτός βρίσκεται σε συνθέσεις με:

*Συγκέντρωση κάτω του 4%:

Κάνουν ήπια απολέπιση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή δύο φορές ημερησίως ανάλογα με την ισχύ και το pΗ της σύνθεσης.

*Συγκέντρωση από 4% – 10%:

Το συναντάμε σε καλλυντικά νυχτερινής φροντίδας που στοχεύουν κυρίως στα ορατά σημάδια γήρανσης όπως οι λεπτές γραμμές και η θαμπάδα

*Συγκέντρωση από 10% και άνω:

Συνιστάται να χορηγείται από δερματολόγους και επαγγελματίες φροντίδας της επιδερμίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News