Απολαμβάνετε να αθλείστε αλλά νιώθετε πόνους σε διάφορα μέρη του σώματός σας, αδύναμοι, ευερέθιστοι και κακόκεφοι; Όσο κι αν είστε λάτρεις της γυμναστικής, ήρθε η στιγμή να δώσετε σημασία στα ανησυχητικά σημάδια που συνδέονται με την προπονητική σας ρουτίνα και να αναλογιστείτε: μήπως μια ημέρα διακοπής, χαλάρωσης και ανάπαυλας είναι η λύση στα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Τι συμβαίνει όταν αθλούμαστε non-stop

Αν και η τακτική άσκηση μας ωφελεί ποικιλοτρόπως, δεν παύει ταυτόχρονα να επιβαρύνει σώμα και νου. Ως εκ τούτου, δεν είναι απίθανο, όταν το παρακάνουμε, να καταλήξουμε τόσο σε σωματική, όσο και σε πνευματική κόπωση.

Η συνεχής καταπόνηση του σώματός μας μέσω της έντονης καθημερινής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση τον οργανισμό μας.

Χωρίς μια ημέρα ανάπαυσης λοιπόν, οι μύες και οι αρθρώσεις μας αρχίζουν να «υποφέρουν», επηρεάζοντας τη διανοητική μας λειτουργία. Έτσι, εκτιθέμεθα, μεταξύ άλλων, στον κίνδυνο τραυματισμών κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ημέρες χαλάρωσης- Ημέρες υγείας

Τα οφέλη για την υγεία των ημερών χαλάρωσης-ανάπαυσης περιλαμβάνουν:

· Ανακούφιση του μυϊκού πόνου.

· Αποκατάσταση των μυών.

· Αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας του σώματος.

· Πρόληψη τραυματισμών.

· «Ξεκούραση» του εγκεφάλου ώστε να αποφεύγεται η γενικότερη κόπωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση η δυσλειτουργία του και σε άλλους τομείς πέραν της άθλησης.

Τακτικές «διακοπές» γεμάτες δραστηριότητες

Μια ημέρα ξεκούρασης δεν παύει απαραίτητα να είναι μια δραστήρια μέρα. Υπάρχουν τόσες πολλές ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης. Γιατί δεν δοκιμάζετε να:

· Κάνετε ένα χαλαρωτικό περίπατο στη φύση.

· Αφιερώσετε λίγο χρόνο στη γιόγκα ως μια μορφή ήπιας άσκησης με πολλαπλά οφέλη.

· Ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι.

· Συναντηθείτε με φίλους ή αγαπημένα συγγενικά σας πρόσωπα.

· Διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε μια ταινία.

Ό,τι και να επιλέξετε, ακόμη και την πλήρη χαλάρωση χωρίς να ασχοληθείτε με κάτι, φροντίστε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα εκτός της προπονητικής σας ρουτίνας και τη ρουτίνα ξεκούρασης κάθε τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε σημαντικά το σώμα και τον εγκέφαλό σας να ανακάμπτουν από την άσκηση και να είναι σε θέση να αποδίδουν τα μέγιστα.