Ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 92 ημέρες από τη ζωή του στην τουαλέτα. Γι’ αυτό και οι συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά την παραμονή μας σε αυτήν παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Ας δούμε μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την εξέλιξη πρωκτικών παθήσεων όπως οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα και οι ουρολοιμώξεις.

#1 Στάση σώματος

Το βαθύ κάθισμα στην τουαλέτα βοηθά στο να ασκούνται πιέσεις με φυσικό τρόπο στο έντερο και να γίνεται χωρίς πίεση και πόνο η αφόδευση. Για να πετύχετε αυτή τη στάση καθίστε με τα γόνατά σας ψηλότερα από τους γοφούς σας (χρησιμοποιήστε σκαμπό ποδιών ή άλλο επίπεδο, σταθερό αντικείμενο εάν χρειάζεται), σκύψτε μπροστά και βάλτε τους αγκώνες σας στα γόνατά σας. Στη συνέχεια, χαλαρώστε και διογκώστε το στομάχι σας και, τέλος, ισιώστε τη σπονδυλική σας στήλη.

#2 Χρόνος παραμονής

Συνηθίζετε να χαζεύετε στο κινητό ή να ξεφυλλίζετε κάποιο έντυπο για να περάσει η ώρα; Σας έχουμε άσχημα νέα… Αποδεικνύεται πως η συνήθεια αυτή αυξάνει τον χρόνο παραμονής στην τουαλέτα, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στο ορθό και να προκαλέσει ή να διογκώσει τις αιμορροΐδες. Μην αποσπάτε λοιπόν την προσοχή σας κι αν διαπιστώσετε ότι κάθεστε στην τουαλέτα για περισσότερο από 5 λεπτά, είναι καλύτερο να σηκωθείτε και να προσπαθήσετε ξανά λίγο αργότερα.

#3 Σωστός καθαρισμός

Άλλοι τσακίζουν το χαρτί τουαλέτας και άλλοι το διπλώνουν. Κι ενώ  συνήθεια αυτή δεν έχει κάποια πρακτική αξία, ο τρόπος χρήσης του χαρτιού έχει τεράστια. Οι γυναίκες πρέπει πάντα να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφύγουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Και αν έχετε αιμορροΐδες, είναι καλύτερα να χτυπάτε απαλά την περιοχή, αντί να σκουπίζετε. Αλλά ο σωστός καθαρισμός της πρωκτικής περιοχής δεν πρέπει να περιορίζεται στη χρήση του χαρτιού υγείας. Το πλύσιμο με χλιαρό νερό και το σκούπισμα με καθαρή και μαλακή πετσέτα είναι απαραίτητο για να αποτραπούν οι ερεθισμοί και η φαγούρα – πάλι από τα μπροστά προς τα πίσω.

#4 Πλύσιμο χεριών

Μια μελέτη του 2016 σε πάνω από 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι το 62% των ανδρών και το 40% των γυναικών μερικές φορές παραλείπουν το πλύσιμο των χεριών αφού πάνε στην τουαλέτα. Το πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης εξουθενωτικών ασθενειών όπως το e-coli και η γρίπη, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόζετε με ευλάβεια αυτή την συνήθεια υγιεινής.

Πλύνετε σωστά τα χέρια σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • βρέξτε πρώτα τα χέρια σας
  • χρησιμοποιήστε σαπούνι και κάντε αφρό σε όλα την παλάμη, τους καρπούς και ενδιάμεσα στα δάχτυλά σας για 20 δευτερόλεπτα
  • ξεπλύνετε καλά
  • στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα ή με στεγνωτήρα αέρα.