Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν την ανακύκλωση πρωταρχικής σημασίας. Με τη συλλογή, την επεξεργασία και τη μετατροπή υλικών σε νέα αγαθά όχι μόνο συμβάλλουμε στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά μειώνεται και η ανάγκη συλλογής πρώτων υλών, αποτρέποντας την περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος.

Στοχεύουμε μαζί για το καλύτερο

Η ανακύκλωση μας φέρνει πιο κοντά, καλώντας μας να θέσουμε συλλογικούς στόχους και να ακολουθήσουμε ομαδικές δράσεις στο σχολείο, στη δουλειά ή στην κοινότητα που όχι μόνο θα ωφελήσουν τη φύση αλλά και εμάς τους ίδιους.

Μαθαίνοντας στα παιδιά γιατί είναι σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να τα καταφέρουν, εφοδιάζουμε τις επόμενες γενιές με τη γνώση, την κατανόηση και τα απαραίτητα μέσα για να ζήσουν σε έναν υγιή, φυσικό κόσμο χωρίς ρύπους.

Βελτιώνοντας λοιπόν τις συνήθειες ανακύκλωσης διατηρούμε τους φυσικούς μας πόρους, εξοικονομούμε ενέργεια και προστατεύουμε τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή. Καθώς ανακυκλώνουμε, κόβουμε λιγότερα δέντρα, αποτρέπουμε την αναστάτωση και τη ζημιά του φυσικού κόσμου, συμβάλλοντας στη διατήρησή του.

Ταυτόχρονα η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά απαιτεί λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι η παραγωγή από νέες πρώτες ύλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα 100 watt για τέσσερις ώρες.

Κάντε την παιχνίδι

Αφού μαζέψετε όλα τα απορρίμματά σας, παίξτε ένα παιχνίδι διαλογής. Βάλτε τα παιδιά να φορέσουν γάντια και διαχωρίστε τα απόβλητα σε κάδους ανάλογα με το υλικό τους, όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο.

Ταξινομήστε τα απορρίμματα σε κατηγορίες ανακύκλωσης που αντιστοιχούν στους οικιακούς και έπειτα στους κοινόχρηστους κάδους ανακύκλωσης. Ως οικογένεια εξετάστε πόσα απορρίμματα έχετε δημιουργήσει, δείτε ποιος δημιούργησε τα περισσότερα και τραβήξτε μια φωτογραφία.

Δημιουργικό reuse

Πολλά είναι τα αντικείμενα που μπορεί να αξιοποιήσει και να επαναχρησιμοποιήσει κάθε μέλος της οικογένειας, από εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια, παλιά μπλουζάκια, ακόμα και λούτρινα ζωάκια.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αντικείμενα που διαφορετικά θα πετούσαν, δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης που θα μπορούσαν να δώσουν ως δώρα ή να χρησιμοποιηθούν ως καθημερινά αντικείμενα.