ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ακολουθεί τα βήματα του μεγάλου στρατηλάτη-θρύλου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για πρώτη φορά, μία προσομοίωση της εκστρατείας, των μαχών και της πορείας του στην Ανατολή, με έναν μοναδικό τρόπο.

Αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος.

  • Πώς μετέτρεψε ένα μικρό βασίλειο σε παγκόσμια υπερδύναμη, διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό.
  • Στρατηγικά επιτεύγματα, ίδρυση πόλεων με το όνομά του, πολεμικά κατορθώματα, ριζοσπαστικές αποφάσεις και λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί.
  • Η πορεία του μεγάλου στρατηλάτη που αποτελεί θρύλος για λαούς Ανατολής και Δύσης, επί πολλούς αιώνες, και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να λειτουργεί ως σύμβολο ηρωισμού, ανδρείας και δύναμης.

Με τη σφραγίδα των Εκδόσεων Μίλητος.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, χαρισματική μορφή και αμφιλεγόμενη ήδη από την εποχή του, λατρεύτηκε και αμφισβητήθηκε όσο ζούσε ακόμα. Ωστόσο, το πέρασμά του από τον κόσμο, αν και με εκπληκτική ταχύτητα άφησε πίσω του τόσο έργο που αναλύεται συνεχώς 2300 χρόνια τώρα. Στρατηγικά επιτεύγματα, οχυρώσεις πόλεων, ζεύξεις ποταμών, μεγάλος αριθμός πόλεων με το όνομά του, πολεμικά κατορθώματα, αγριότητες και ευγενικές χειρονομίες, ακραία ριζοσπαστικές αποφάσεις και λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί – μια πορεία που τροφοδότησε τα φαντασία όλων των λαών, Ανατολής και Δύσης, επί πολλούς αιώνες και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να λειτουργεί ως σύμβολο ανδρείας και δύναμης σε περιοχές που δεν πάτησε ποτέ ο ίδιος. Ο θρύλος και η μαγεία που επιβιώνει σε λαούς με άλλο πολιτισμό και άλλες θρησκείες. Στα μέρη από όπου πέρασε ο Μακεδόνας βασιλιάς, είτε ως ελευθερωτής, είτε ως κατακτητής, κυριαρχεί το δέος για ένα πρόσωπο ακατάβλητης ανδρείας και υπέρτατης τόλμης.

Ακόμη

Η επιστροφή στα χρόνια της νοσταλγίας, συνεχίζεται.

Ο Τερματοφύλακας Γιατρός

Το δεύτερο τεύχος του διάσημου κόμικ των παιδικών μας χρόνων!

Ως «Τερματοφύλακας Γιατρός» μας συστήνεται ο Μπεν Λήπερ, ένας πολυάσχολος νέος, ο οποίος το απόγευμα αγωνίζεται ως τερματοφύλακας της Μάνκαστορ Σίτυ και το πρωί είναι φοιτητής της Ιατρικής. Το πρωτοποριακό για την εποχή σενάριο του κόμικς εμπλέκει τον Μπεν Λήπερ σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα στα οποία ο νεαρός συνήθως προσπαθεί να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό του να βρει λύση στο πρόβλημα που τον απασχολεί. Σε αυτό, αρκετές φορές μπαίνουν εμπόδιο κάποιοι από τους καθηγητές του στην Ιατρική Σχολή που φοιτά ή και παράγοντες ομάδων ποδοσφαίρου. Η ομάδα του στην αρχή αγωνίζεται στη Δ’ Αγγλίας όμως πάντοτε καταφέρνει να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας, κάτι το οποίο οφείλει στις εκπληκτικές αποκρούσεις του Μπεν.

Η σειρά

Ξεκίνησε από τους Τζέι Τ. Ρόμπερτσον (σενάριο) και Μπάρι Μίτσελ (σχέδιο), ενώ από τον Μάιο του 1979 ανέλαβαν οι Ρόι Μπούλεν (σενάριο) και Τόνι Χάρντινγκ (σχέδιο). Ο «Τερματοφύλακας Γιατρός» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα στο αγγλικό περιοδικό Scoop. Η πρώτη ιστορία δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 1978 (στο #1) και η σειρά ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1981 (στο #194). Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος #81 του Μπλεκ Νέας Περιόδου στις 5 Αυγούστου του 1981. Η σειρά ολοκληρώθηκε στο τεύχος #261 αλλά λόγω της τεράστιας απήχησης που είχε στο αναγνωστικό κοινό, αναδημοσιεύτηκε άλλες δύο φορές, ενώ φιλοξενήθηκε και στα #19-30 του Νέου Μπλεκ. Η ιστορία του «Τερματοφύλακα Γιατρού» έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από έναν πανομοιότυπο ήρωα, τον Λάνκυ Χάτον, φοιτητή ιατρικής και τερματοφύλακα της Adventure που πρωτοεμφανίστηκε στο κόμικς «It Takes Guts To Be A Goalie!» το 1952.

Πρωταγωνιστής του κόμικς είναι ένας τερματοφύλακας και όχι ο επιθετικός ή το «δεκάρι» της ομάδας.

Στο επίκεντρο της ιστορίας τοποθετείται ίσως ο πιο αντιεμπορικός παίκτης του ποδοσφαίρου. Εκείνος που σχεδόν ποτέ δεν στρέφει για καλό λόγο τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Φυσικά, στην περίπτωση του Μπεν Λήπερ, ο τερματοφύλακας δανείζεται ποδοσφαιρικά προσόντα και από άλλους παίκτες της ενδεκάδας. Οπως θα διαβάσετε, από εκείνον ξεκινά πολλές φορές η ανάπτυξη της ομάδας με μια μπαλιά ή ένα βολέ, ενώ δεν λείπουν και οι φορές που ο τερματοφύλακάς μας σκοράρει ως άλλος Ρενέ Χιγκίτα.

Ο Μπέν Λήπερ δεν είναι απλά ο τερματοφύλακας που φυλάει σαν κέρβερος την εστία του. Στο κόμικς παρουσιάζεται ως ένας παίκτης με σφαιρική αντίληψη του αθλήματος. Εκτός όμως από τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, ο ήρωάς μας προσπαθεί να κρατήσει και τον ακέραιο και ηθικό του χαρακτήρα, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και σε εκείνο της επιστήμης του. Προτιμά να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του από το να πάρει χρήματα και επίσης να μην κερδίσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με ανέντιμο τρόπο.

Στις σελίδες των άλμπουμ

Θα επιστρέψετε στο παρελθόν. Σε ένα παρελθόν αγνό και ρομαντικό. Τότε που το ποδόσφαιρο, ακόμη και το επαγγελματικό, δεν χαρακτηριζόταν από την ακραία λογική του κέρδους και των εκατομμυρίων. Θα διαβάσετε ιστορίες που τα ποδοσφαιρικά συστήματα και η «ποδοσφαιρική λογική» δεν έχουν τον πρώτο λόγο. Επίσης, θα διαβάσετε για τη ρομαντική εκείνη εποχή που ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι γιατρός. Κι όχι απαραίτητα μοντέλο που διαφημίζει διαρκώς νέα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης και καλλωπισμού με σκοπό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό του λογαριασμό. Θα διαβάσετε εν ολίγοις ιστορίες ενός άλλου ποδοσφαίρου. Ενός ποδοσφαίρου «Old School» όπως έχει επικρατήσει να το αποκαλούμε τα τελευταία χρόνια.

Οι ιστορίες του «Τερματοφύλακα Γιατρού» τοποθετούν και πάλι το ποδόσφαιρο στο κέντρο του ενδιαφέροντος μακριά από εκτυφλωτικούς lifestyle προβολείς. Και αναδεικνύουν τη διαχρονική σύνδεση του αθλήματος με την κοινωνική βάση από την οποία προέρχεται. Και αν τα παιδιά σας θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον ποδοσφαιριστή που συναντούν συχνά στις ιστοσελίδες, εσείς μπορείτε να τους δώσετε να διαβάσουν αυτό το κόμικς. Καμιά φορά οι χάρτινοι ήρωες είναι σημαντικότεροι από εκείνους που δημιουργεί το star system.

Και όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Σμαράγδα Καρύδη

«Eβαζα πολλά όρια στον εαυτό μου».

Η επιστροφή στο MEGA με το ανανεωμένο Celebrity Game Night και η πολύχρονη σχέση της με τον Θοδωρή Αθερίδη.

MONO ΣΤΟ ΟΚ!

Αντώνης Ρέμος & Υβόννη Μπόσνιακ

Οι Κυριακές ανήκουν στην κόρη τους

Μυρτώ Αλικάκη

«Τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Αλέξανδρος Πασχαλάκης & Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ζουν σαν παντρεμένοι

Θέλξη – Σπύρος Νικολαΐδης

«Αρνηθήκαμε άλλες προτάσεις για να είμαστε στο J2US»

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνεται, τιμή βιβλίου: «Ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Αλεξάνδρου #2»: €1,50 &
«Τερματοφύλακας Γιατρός#2: €0,40 )