«Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Και κάπου εκεί μαζί κι ο φόβος. Οταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού, και για κάθε μορφής καρκίνο, πρέπει να αντικρίζουμε την αλήθεια κατάματα. Κι αυτή η αλήθεια τα έχει όλα. Κρύβει αγωνία, φόβο, θυμό, ελπίδα, δύναμη.

Η ψηλάφηση και οι εξετάσεις σώζουν ζωές, για αυτό και δεν πρέπει να πορευόμαστε αψηφώντας τες. Κάθε χρόνο στην εβδομάδα των γενεθλίων μου προγραμματίζω τις εξετάσεις μου στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου. Πρόκειται για ένα ετήσιο ραντεβού που δεν χωρά αναβολές.

Και βέβαια φοβάμαι. Εζησα με τον καρκίνο σχεδόν δύο χρόνια μέσα στο σπίτι μου και μόλις έχασα τον πατέρα μου από καρκίνο. Διάβασα όμως πρόσφατα τη συνέντευξη μιας επιζήσασας. Τη ρωτούσαν ακριβώς το ίδιο. “Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο φόβος”. Αυτή ήταν η απάντησή της κι αυτή είναι η απάντηση που θα ήθελα σε όλες μας – και σε μένα – να γίνει βίωμα. Ο καρκίνος του μαστού μάς αφορά όλες ανεξαιρέτως. Πρόληψη και ενημέρωση πάνε πάντοτε μαζί. Εχουμε ευτυχώς όμως προχωρήσει. Πλέον έχουμε το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην πατρίδα μας.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, το οποίο προσφέρει δωρεάν εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας mastografia.gov.gr. Ως Πολιτεία είμαστε όλοι μαζί στη μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης ώστε πρώτα από όλα να σπάσουμε τον φόβο του αγνώστου και μετά επιστημονικά να τον ξεπεράσουμε.

Αθλούμαι συστηματικά και φυσικά δεν παραλείπω τις εξετάσεις μου. Υπάρχουν όμως ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να φροντίσω παραπάνω τη διατροφή μου. Να προσπαθήσω να καταναλώνω τρία γεύματα μέσα στην ημέρα και όχι να τρώω μόνο βραδινό, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

Μη λέτε “βαριέμαι, ας το αφήσω για αύριο”. Εγώ έχασα τον πατέρα μου επειδή δεν το πρόσεξε. Κι ας πάψουμε να λέμε επάρατη νόσος. Κατονομάζοντας τον καρκίνο κάνουμε το αναγκαίο βήμα για την απομυθοποίησή του. Καμία κατάρα. Ο καρκίνος είναι μια μάχη. Κι αυτή η μάχη βρίσκεται στην πρόληψη και στα άλματα της επιστήμης.

Ευχή μου να μην υποφέρει κανένας άλλος κάνοντας το αποφευκτέο, αναπόφευκτο».

Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη