«Πριν από 20-30 χρόνια, η λέξη “καρκίνος” ήταν ταμπού – την κρύβαμε, δεν την προφέραμε, την υπονοούσαμε, μιλούσαμε για “το κακό”, ή για την “κακιά αρρώστια”.

Ευτυχώς, ο χρόνος που πέρασε μας απελευθέρωσε από τον φόβο και την “ντροπή” της ασθένειας. Και μας χάρισε κάτι ακόμα: γνώση.

Ξέρουμε πως ο καρκίνος είναι καθημερινότητα. Υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας, μπαίνει στα σπίτια μας, “επισκέπτεται” τις φίλες, τις μανάδες, τις αδελφές μας. Οι στατιστικές μάς λένε πως 4.500 γυναίκες θα αρρωστήσουν με καρκίνο του μαστού το 2023, στην Ελλάδα.

Μας λένε, επίσης, πως αν ο καρκίνος διαγνωσθεί νωρίς, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που θα ασθενήσουν, θα ξεπεράσει το 95%. Σε απλά νούμερα: 4.275 γυναίκες θα κερδίσουν τη “μάχη”, 4.275 γυναίκες θα ζήσουν.

Ας το πούμε, λοιπόν, ξανά. Και ξανά: η πρόληψη σώζει. Ας κάνουμε τακτικά, μόνες μας, μια ψηλάφηση μαστών. Ας μην αμελούμε ποτέ την ετήσια μαστογραφία μας – αυτό το υπέροχο δώρο ζωής στον εαυτό μας. Και στις μανάδες, στις φίλες, στις αδελφές, στα παιδιά μας…».

Φωτογραφία: Studio Vrettos