«Μια ανακοίνωση από τον γιατρό που αλλάζει τις ζωές μας. “Πάσχεις από καρκίνο του μαστού”. Ας λέμε τη λέξη, ας μιλάμε ανοιχτά. Ολοι έχουμε στο περιβάλλον μας τουλάχιστον μία γυναίκα που έχει περάσει από αυτή την περιπέτεια. Οσες γνωρίζω, βγήκαν νικήτριες.

Γιατί τον κοίταξαν κατάματα, γιατί τον πάλεψαν και τον κέρδισαν. Κέρδισαν πίσω τη ζωή τους. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Πως όλα αυτά είναι εύκολα λόγια. Ξέρω πως μετά από μια τέτοια ανακοίνωση χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια. Αλλά δείξε πίστη. Πάνω από όλα στον εαυτό σου.

Πολλές φορές σκέφτομαι ότι φροντίζουμε το σώμα μας, το δέρμα μας, προσέχουμε τη διατροφή μας, αγοράζουμε ρούχα που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφες… Ας βάλουμε στη ρουτίνα μας και μια εξέταση που θα σώσει τις ζωές μας. Που θα μας κρατήσει δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο γιατρός μου με έχει ενημερώσει πως μόλις περάσω το κατώφλι των 40 θα εντάξουμε την εξέταση σχολαστικά στη ρουτίνα των εξετάσεών μας. Ας κάνουμε όλες αυτό το δώρο στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε. Προσωπικά δεν καπνίζω, πρόσφατα άρχισα ξανά να γυμνάζομαι, προσέχω όλα όσα καταναλώνω, αλλά δεν αρκεί. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και πολλές φορές και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής δεν μπορεί να μας σώσει από αυτή την ανακοίνωση.

Ας εμπιστευτούμε λοιπόν την επιστήμη και ας νιώσουμε δυνατές. Γι’ αυτό ας κλείσουμε τώρα ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο. Τώρα… Οχι αύριο. Ούτε κάποια στιγμή μετά. Τώρα.

Σε όσες γυναίκες παλεύουν με τον καρκίνο θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη και πίστη. Πέτα το μαντίλι από το κεφάλι. Κοίτα τους γύρω στα μάτια. Είσαι πανέμορφη. Δώσε τη μάχη και είμαστε δίπλα σου. Ολες δυνατές. Σε αυτόν τον πόλεμο με όπλο τα επιτεύγματα της επιστήμης είμαστε όλες μαζί. Και θα κερδίσουμε. Σου το υπόσχομαι. Θα μου το υποσχεθείς κι εσύ;».

Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης