«Ο Οκτώβριος τα τελευταία 30 χρόνια είναι ο μήνας του… ροζ. Ροζ κορδελάκια. Ροζ καμπάνιες, εκστρατείες που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η συνειδητοποίηση που ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες ήταν μια εξαιρετική αρχή.

Φοβάμαι ότι δεν αρκεί. Μόλις περνάει κάθε Οκτώβριος, ξεχνάμε. Το βάζουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, κάπου ανάμεσα σε χίλιες υποχρεώσεις, την καθημερινότητα, τις φοβίες, τα άγχη, τα εργασιακά deadlines…

Ο καρκίνος του μαστού όμως δεν είναι καθόλου ροζ και είναι εδώ. Και εμείς, ως σύγχρονες γυναίκες δεν πρέπει να ζούμε στο ροζ συννεφάκι της άρνησης και του “σε μένα θα συμβεί;”. Εχω συναντήσει γυναίκες που νόσησαν και ξεπέρασαν το πρόβλημα με τον δύσκολο τρόπο, γιατί δυστυχώς δεν είχαν κάνει εξετάσεις πρόληψης. Από όσα μου διηγήθηκαν, αυτό που με άγγιξε περισσότερο και από την ίδια την ασθένεια και τις οδυνηρές θεραπείες, ήταν ο φόβος τους για το αν κάποια μέρα ο καρκίνος εμφανιστεί και πάλι.

Ας μάθουμε από την εμπειρία τους και ας εμπιστευτούμε την επιστήμη που σήμερα μας προσφέρει απλόχερα όλα τα εφόδια πρόληψης και ίασης.

Είμαστε πολύ γενναίες για να φοβόμαστε τη μαστογραφία γιατί ακούσαμε ότι “πονάει πολύ”.

Είμαστε πολύ συνεπείς για να αναβάλλουμε ένα ιατρικό ραντεβού. Είμαστε πολύ ώριμες για να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το ραντεβού μας με τη ζωή.

Είμαστε πολύ σημαντικές για τους φίλους μας, την οικογένεια και τους δικούς μας ανθρώπους που μας θέλουν χαρούμενες και υγιείς δίπλα τους.

Πάνω από όλα, είμαστε πολύτιμες για εμάς.

Μια γυναίκα που πέρασε τη δύσκολη εμπειρία του καρκίνου του μαστού, είχε πει ότι κλείνει το ετήσιο ραντεβού της για μαστογραφία κοντά στα γενέθλιά της, ως δώρο στον εαυτό της. Η ιδέα μού είχε φανεί πολύ όμορφη, όταν το άκουσα. Δίπλα στη λέξη δώρο θα έβαζα την αγάπη και τον αυτοσεβασμό. Αλήθεια, πόσο μας αγαπάμε; Πόσο μας σεβόμαστε; Τι μας ζορίζει; Τι αντέχουμε; Πόσο μιλάμε με τον εαυτό μας; Μας φροντίζουμε ουσιαστικά; Πότε κλείσατε το ραντεβού σας; Το δικό μου είναι σε δύο μήνες από τώρα και δεν το χάνω με τίποτα!».

Φωτογραφία: Studio Vrettos