«H πρόληψη είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις που χρειάζονται και που συστήνει ο γιατρός μας, ακόμη και από νεαρή ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως αγχώνονται ή και φοβούνται στην ιδέα του ιατρικού ελέγχου.

Να θυμόμαστε όμως πως η πρόληψη είναι πάντα πιο ανώδυνη από οποιαδήποτε θεραπεία, ενώ ακόμη και αν εντοπιστεί κάτι που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Προσωπικά, προσπαθώ όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπει το πιεσμένο υπουργικό πρόγραμμα να φροντίζω τον εαυτό μου ακολουθώντας τις οδηγίες προληπτικού ελέγχου που ισχύουν για όλες τις γυναίκες. Αλλωστε, στην οικογένεια, ως γιατρό με έχουν… χρίσει αρμόδια για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου όλων μας!

Εκτός από το τακτικό τσεκ απ, γυμνάζομαι όσο συχνά μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου και προσέχω τη διατροφή μου κάνοντας κατά το δυνατό υγιεινές επιλογές, χωρίς να στερούμαι. Προσπαθώ, με άλλα λόγια, να ακολουθώ όσο μπορώ το μεσογειακό πρότυπο ζωής και διατροφής, όπως το μάθαμε από τους παλαιότερους, το οποίο αποδεδειγμένα βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής.

Υπάρχουν όμως και άλλα “εργαλεία” πρόληψης και ίασης: Το να φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία με τον προληπτικό έλεγχο είναι βέβαια πολύ σημαντικό, αφού η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να μας εξασφαλίσει πολλά και υγιή χρόνια ζωής. Ομως εξίσου ζωτική σημασία έχει η ψυχική μας υγεία και ηρεμία. Για να φροντίσουμε την ευεξία μας χρειαζόμαστε τους ανθρώπους μας, τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, χρειαζόμαστε έστω και λίγο χρόνο χαλάρωσης».