«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί, δυστυχώς, την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Οσο και αν αυτό μας φοβίζει στο άκουσμα, δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από το να εξεταζόμαστε τακτικά. Η πληροφόρηση και η γνώση για το τι ακριβώς μας συμβαίνει είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Γνωρίζουμε πως ανάλογα με την ηλικία μας πρέπει να υποβαλλόμαστε στον κατάλληλο έλεγχο. Οι νεότερες σε αυτοεξέταση και περιοδική κλινική εξέταση μαστών, οι μεγαλύτερες σε μαστογραφική απεικόνιση. Αυτό κάνω κι εγώ. Επισκέπτομαι τον γιατρό μου και υποβάλλομαι στις απαραίτητες εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενώ είμαι “alert” για κάθε αλλαγή που τυχόν προσέξω στο στήθος μου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος νικιέται! Είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό ποσοστό. Αρκεί, βέβαια, να διαγνωστεί εγκαίρως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%.

Αν και οι ρυθμοί και τα ωράρια της ζωής όλων μας είναι εξαντλητικά, οφείλουμε στον εαυτό μας να τον προσέχουμε και να τον φροντίζουμε. Πρέπει πάση θυσία να βρίσκουμε χρόνο να εξεταζόμαστε, αφού η κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη απεικονιστική εξέταση, ανεβάζει το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης εντυπωσιακά.

Ολες μας έχουμε τη φυσική τάση να φροντίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας: τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους φίλους μας. Ο εαυτός μας, συνήθως, μπαίνει σε “δεύτερη μοίρα”. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως για να είναι όλοι αυτοί καλά, θα πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε εμείς οι ίδιες καλά. Η αυτοφροντίδα, η αγάπη προς τον εαυτό μας, η εξασφάλιση της ηρεμίας μας, της σωματικής και ψυχικής μας υγείας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο! Προσωπικά, νιώθω ευγνώμων για κάθε μέρα που περνάει και τη μοιράζομαι με την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που αγαπώ. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και χαίρομαι την κάθε στιγμή. Για να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο δώρο που μας δόθηκε, προσέχουμε και αγαπάμε το σώμα μας, ενημερωνόμαστε και αποτεινόμαστε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στους ειδικούς γιατρούς. Η αυτοφροντίδα και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζουν ζωές».

Φωτογραφία: Papadakis Press