«Πολλοί οι μύθοι, μία όμως η πραγματικότητα γύρω από τον καρκίνο του μαστού: τα τελευταία χρόνια είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και ευτυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ιάσιμος.

Αν με ρωτούσε κανείς πριν λίγα χρόνια, ντρέπομαι που το λέω, αλλά είχα πλήρη άγνοια για το θέμα. Δεν γνώριζα τι σημαίνει πρόληψη, τι είναι ο μαστολόγος, δεν ήξερα καν πώς κάνουμε ψηλάφηση και εννοείται πως φοβόμουν και δεν πέρναγε από το μυαλό μου – ούτε μία στο εκατομμύριο – ότι μπορεί αυτό για το οποίο διαβάζω για άλλους στα περιοδικά ή που παρακολουθώ μέσα από συνεντεύξεις στην τηλεόραση, ότι μπορεί να χτυπήσει και τη “δική μου πόρτα”.

Μέχρι που συνέβη. Αρχικά, στο ευρύτερα φιλικό μου περιβάλλον και ύστερα στο στενό οικογενειακό. Με γυναίκες μάλιστα που έτυχε να νοσήσουν, κάνοντας τακτικό έλεγχο και ούσες νεαρές σε ηλικία. Το σοκ, όταν μαθαίνει κάποιος ότι έχει καρκίνο του μαστού, είναι τεράστιο.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι εύκολη η συνειδητοποίηση μπροστά στο άγνωστο. Και το άγνωστο τρομάζει. Τα ερωτήματα εκείνα τα δευτερόλεπτα, αμείλικτα. “Θα πέσουν τα μαλλιά; Θα αντέξω τις χημειοθεραπείες; Θα μου αφήσουν σημάδια οι ακτινοβολίες; Τι θα πει ο κόσμος; Τι θα πει η γειτονιά;”. Κι όμως, ο καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου! Είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί.

Τεράστιο ρόλο σε όλη αυτή την περιπέτεια παίζει η καλή ψυχολογία, η αισιοδοξία και η ψυχραιμία. Η ιατρική επιστήμη έχει στη διάθεσή της πια όλα τα εργαλεία. Είναι στο χέρι μας όμως να ενημερώσουμε και να παροτρύνουμε όλες τις γυναίκες να προχωρήσουν στον απαραίτητο έλεγχο. Εγώ είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία είμαι πολύ τυπική. Εχω ήδη κάνει μαστογραφία, και κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μου ακολουθεί υπέρηχος δύο φορές τον χρόνο.

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάποιους… μύθους, και οι δύο διαδικασίες είναι εντελώς, μα εντελώς ανώδυνες. Κορίτσια, κάντε λοιπόν το πιο μεγάλο δώρο στον εαυτό σας! Μπροστά στο μεγαλείο της ζωής, οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια. Η πρόληψη σώζει ζωές και δεν είναι κλισέ!».

Φωτογραφία: Studio Vrettos