Μπορεί να είμαστε βέβαιοι για τον τύπο της επιδερμίδας μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι παραμένει ο ίδιος με την πάροδο των χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι μεταβάλλεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η ηλικία ή η αλλαγή του καιρού. Έτσι, κατά τους χειμερινούς μήνες το κανονικό ή μεικτό δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό κι ευαίσθητο. Ή αντίθετα, το ξηρό δέρμα μπορεί ξαφνικά να εμφανίσει σπυράκια, μαύρα στίγματα και γυαλάδες. Ωστόσο υπάρχει και άλλη μία βασική παράμετρος που καθορίζει τη συμπεριφορά της επιδερμίδας μας. Και αυτή είναι η περιποίηση που της προσφέρουμε και τα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε εν αγνοία μας. Ένα από αυτά είναι και η συχνότητα της απολέπισης.

Τα συμπτώματα της υπερβολικής συχνότητας

Είτε είναι χημική, δηλαδή γίνεται με οξέα, είτε  μηχανική, δηλαδή με scrub, η διαδικασία της απολέπισης έχει όντως άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Ωστόσο, προκειμένου να αποκτήσουμε επιδερμίδα απαλή σαν μετάξι, και λαμπερή, όπως των μοντέλων που βλέπουμε στα περιοδικά και το Instagram, μπορεί να το παρακάνουμε. Σε περίπτωση που η συχνότητα και η ένταση ξεπερνάει το μέτρο,  ο επιδερμικός φραγμός διαταράσσεται και η επιδερμίδα μένει απροστάτευτη απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις. Επιπλέον η παραγωγή νέων, υγιών κυττάρων μειώνεται και σταδιακά γίνεται όλο και πιο λεπτή. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση ερεθισμών και την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης.

Τα σημάδια της επιδερμίδας που έχει τραυματιστεί από τη συχνή απολέπιση είναι:

-οι κοκκινίλες

-η άγρια ξηρή υφή, σαν χαρτιού

-τα σπυράκια

-δυσανεξία σε καλλυντικά

-πρόωρες λεπτές γραμμές

Τι κάνουμε

Αρχικά σταματάμε για ένα διάστημα την απολέπιση. Αφού «ηρεμήσει» το δέρμα μας και υποχωρήσουν τα συμπτώματα, βάζουμε ξανά στη ρουτίνα μας αυτή τη διαδικασία. Προσοχή όμως: Όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, όποιος κι αν είναι ο τύπος μας.

-Για τον  λιπαρό τύπο, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

-Για τον ξηρό, δυο φορές τον μήνα μάξιμουμ.

-Για τον ευαίσθητο, αποφεύγουμε τη χημική απολέπιση και το τρίψιμο, και συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο.

Τι δεν παραλείπουμε: Την κατάλληλη ενυδάτωση και θρέψη αμέσως μετά τη διαδικασία και το αντηλιακό κάθε πρωϊ.