Κοιμηθήκατε 8 ώρες το προηγούμενο βράδυ, ήπιατε μία κούπα καφέ το πρωί και πήγατε στη δουλειά με το ΙΧ. Γιατί, λοιπόν, νιώθετε μια ακατανίκητη ανάγκη να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να πάρετε έναν υπνάκο; Ονομάζεται απογευματινή κόπωση και είναι ένα οικείο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ας μάθουμε τι προκαλεί την ξαφνική πτώση των επιπέδων ενέργειας το απόγευμα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό:

Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά το μεσημέρι;

Η απογευματινή κόπωση είναι κοινή για πολλούς ανθρώπους και οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό. Πώς λειτουργεί;

Κάνει το σώμα να αυξάνει την ενέργεια αμέσως πριν ξυπνήσουμε (αυτό είναι που μας ξυπνά φυσικά) και μετά υπάρχει η πρώτη κορύφωση αργά το πρωί. Οι ρυθμοί μας αρχίζουν μετά να βυθίζονται, και γενικά μεταξύ 2 μ.μ. και 4 μ.μ. βιώνουμε μια κόπωση μέχρις ότου η ενέργειά μας φυσικά ανέβει ξανά σε μια δευτερεύουσα κορύφωση νωρίς το βράδυ. Μετά από αυτή τη δευτερεύουσα αιχμή, το σώμα μας αρχίζει να υποχωρεί στην «πίεση ύπνου» αμέσως μετά το σκοτάδι.

Απλές συμβουλές για να νικήσετε την απογευματινή κόπωση

*Γελάστε δυνατά

Είτε το πρωί σας ήταν γεμάτο με προθεσμίες είτε κάτι δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, είναι ασφαλές να πούμε ότι η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη με μια σειρά μικροσκοπικών στρες. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό – κυριολεκτικά. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή την απογευματινή ύφεση, δοκιμάστε να περάσετε κρυφά μια κωμική στιγμή στη μέρα σας.

Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), τεντώνει τους μύες σας, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και ομαλοποιεί την αναπνοή. Όλ’ αυτά μαζί βοηθούν να επαναφέρετε την ενέργειά σας και να νικήσετε την απογευματινή ύφεση.

*Τεντώστε το σώμα σας

Ο εγκέφαλος και οι μύες μας μπαίνουν σε θέση ανάπαυσης όταν κοιμόμαστε κι αυτή η χαλαρή κατάσταση μπορεί να κάνει μια σημαντική επιστροφή το απόγευμα. Μερικές φορές το να σηκωθούμε και να κινηθούμε είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να ανεβάσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Για να αισθάνεστε φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια, πρέπει να κυκλοφορήσετε αίμα στον εγκέφαλο και στους μύες του σώματός σας. Κατά τη διάταση, το αίμα κυκλοφορεί ενεργά στον εγκέφαλο και τους μύες του σώματος, κάτι που απελευθερώνει την ένταση και σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και προετοιμασμένοι για την υπόλοιπη ημέρα.

Tip: Δοκιμάστε να κάνετε power yoga, κάντε μια γρήγορη ρουτίνα διατάσεων ή προσπαθήστε να κάνετε μια εβδομαδιαία προπόνηση. Λίγα λεπτά διατάσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση, μειώνοντας την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης.

*Πάρτε λίγο καθαρό αέρα

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Ενώ οι διατάσεις ακούγονται σαν μια υπέροχη ιδέα αν βρίσκεστε στο σπίτι, μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα να τις κάνετε δημόσια ή στο γραφείο. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να πάτε μια βόλτα έξω.

Η σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα, ανανεώνει τη διάθεσή σας και ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς σας, ενώ η φύση αποκαθιστά την ενέργεια και την εστίασή σας και σας βοηθά να απαλλαγείτε από την απογευματινή τεμπελιά.

Επιπλέον, το να περάσετε λίγο χρόνο στη Μητέρα Φύση μπορεί να σας δώσει μία δόση βιταμίνης D, μειώνοντας την παραγωγή μελατονίνης η οποία αυξάνεται φυσικά κατά την διάρκεια της ημέρας – ειδικά μετά τη δύση του ήλιου – ή εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

*Τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης για μεσημεριανό γεύμα

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα επίπεδα ενέργειάς σας πέφτουν κάποια απογεύματα, αλλά όχι κάποια άλλα; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο γεύμα σας. Η κατανάλωση τροφών επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, μπορούν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, εντείνοντας την απογευματινή κόπωση. Δεδομένου ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να ρίξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Ανταλλάξτε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με υγιή δημητριακά ολικής άλεσης, όπως άγριο ρύζι, βρώμη, ψωμί με φυτρωμένους κόκκους, farro ή κινόα, που είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν συγκρατήσουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα και να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.