Οι ειδικοί πίστευαν εδώ και αρκετό καιρό ότι μετά την υποχώρηση της οξείας λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό. Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο The Journal of Infectious Diseases, λύνει τον γρίφο.
Ποιοι κινδυνεύουν από έρπη ζωστήρα
Όταν ένα άτομο αναρρώνει από την ανεμοβλογιά, συνήθως στην παιδική ηλικία, ο ιός που την προκαλεί (VZV), παραμένει στο σώμα. Για 1 στα 3 άτομα, ο ιός επανενεργοποιείται αργότερα στη ζωή του ως έρπης ζωστήρας.
Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί ως εξάνθημα ή φουσκάλες στη μία πλευρά του προσώπου, ή συνηθέστερα, ως εκτεταμένη ζώνη γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του σώματος. Ενώ ορισμένοι βιώνουν ήπιο κνησμό ή μυρμήγκιασμα από τον έρπητα ζωστήρα, για άλλους ο πόνος μπορεί να είναι βασανιστικός. Ακόμη χειρότερα, μετά την υποχώρηση της οξείας λοίμωξης τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός διαρκεί έως και 1 χρόνο μετά τα συμπτώματα. Αλλά οι ειδικοί δεν είχαν προσδιορίσει μέχρι σήμερα πώς συνδέονται ο ιός με το εγκεφαλικό. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η αιτία είναι τα προθρομβωτικά και προφλεγμονώδη εξωσώματα στους ασθενείς με έρπητα ζωστήρα.
Τι είναι τα εξωσώματα;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ορίζει τα εξωσώματα ως μια «μικροσκοπική δομή που μοιάζει με σάκο που σχηματίζεται μέσα σε ένα κύτταρο και περιέχει μερικές από τις πρωτεΐνες, το DNA και το RNA του κυττάρου».
Τα κύτταρα απελευθερώνουν εξωσώματα στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλα σωματικά υγρά, επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος. Βοηθούν την ενδοκυτταρική επικοινωνία καθώς μεταφέρουν το περιεχόμενό τους από το ένα κύτταρο στο άλλο.
Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν προθρομβωτικές και φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που ταξιδεύουν μέσω του εξωσώματος. Oι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν εκεί πρωτεΐνες που σχετίζονται με την πήξη, καθώς και με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια – τα μοριακά δομικά στοιχεία για τους θρόμβους.
«Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις μολυσματικές ασθένειες λίγο διαφορετικά – όταν η μόλυνση έχει επιλυθεί, η ασθένεια δεν έχει τελειώσει. Τα επίμονα εξωσώματα μπορεί να συνεχίσουν να προκαλούν παθολογίες που θεωρούνται άσχετες και απομακρυσμένες από το σημείο της αρχικής μόλυνσης», δήλωσε ο Δρ Άντριου Μπούμπακ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Πανεπιστημιούπολη Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε
Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να προλάβουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, κάνοντας το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα.
«Αν και δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό τα εξωσώματα του πλάσματος παραμένουν παθογόνα», λέει ο Δρ Μπούμαλ, «είναι λογικό να συζητήσετε τις συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές με τον γιατρό σας εάν έχετε επίσης κοινούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού, όπως διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καπνό. χρήση κλπ.»
Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εµβόλιο χορηγείται δωρεάν στα άτομα ηλικίας 60 έως 75 ετών, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κρατήσει τον ιό αδρανή, προσφέροντας έτσι προστασία από τον έρπητα ζωστήρα (το εμβόλιο δεμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει την ενεργή νόσο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που σχετίζεται με τον εγκατεστημένο έρπητα ζωστήρα).
Μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τον έρπητα ζωστήρα.
Πριν εμβολιαστείτε, συμβουλευθείτε τον γιατρό ή/και το φαρμακοποιό σας.