Γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να μην μας αφήνουν αρκετό χώρο και χρόνο για να ετοιμάζουμε σε σταθερή βάση θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα, που δεν στερούνται ωφέλιμων συστατικών αλλά ούτε και γεύσης. Την λύση έρχονται να δώσουν – εκτός από τα κλασικά αγαπημένα καρυκεύματα – οι σος, που στην light εκδοχή τους απογειώνουν την γεύση, δίχως να μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες.

Σος γιαουρτιού

Εάν θεωρούσατε ότι το γιαούρτι ταίριαζε μόνο στο πρωινό ή το βραδινό σας, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε, καθώς μπορεί να δώσει μια ξεχωριστή γεύση σε μια σειρά από απλά πιάτα, μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας και χαρίζοντάς σας τα πολύτιμα προβιοτικά, που ευνοούν την λειτουργία του εντέρου.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε σκέτο για να συνοδεύσετε τις ψητές σας πατάτες ή το ρύζι, ακόμα και για ζύμη για τις τηγανίτες σας.

Πέστο

Σίγουρα έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε τα ζυμαρικά σας με πέστο αλλά γιατί να σταματήσετε εκεί; Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως μαρινάδα για κοτόπουλο, ως καρύκευμα για σάντουιτς λαχανικών και τυριών χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και ως ντιπ για μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης με τυρί light.

Μπορείτε να φτιάξετε σπιτική πέστο μέσα σε λίγα λεπτά. Θα χρειαστείτε ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ένα με δύο ματσάκια φρέσκα ρόκα, πενήντα γραμμάρια κουκουνάρι, πενήντα με εξήντα γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα light, τον χυμό μισού λεμονιού, μία σκελίδα σκόρδο και ένα ποτηράκι ελαιόλαδο.

Πλένετε καλά το βασιλικό και τη ρόκα και ξεφλουδίζετε το σκόρδο. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Σος φιστίκι

Μια νόστιμη σάλτσα φιστικιού μπορεί να προστεθεί σε μαγειρεμένα ή ωμά λαχανικά ή στο κοτόπουλό σας για ένα απολαυστικό πιάτο γεμάτο πρωτεΐνη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή λάδι για να «κόψετε» τη σάλτσα αν είναι πολύ πηχτή.

Για να φτιάξετε την δική σας, θα χρειαστείτε μισό φλιτζάνι φυστικοβούτυρο, μισό φλιτζάνι νερό, μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο, μία κουταλιά της σούπας τριμμένο αποφλοιωμένο φρέσκο τζίντζερ, ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι ρυζιού χωρίς καρυκεύματα.

Συνδυάστε το φυστικοβούτυρο, το νερό, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, την καστανή ζάχαρη, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το ξύδι σε ένα μπολ, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Extra γλυκιά σος για το επιδόρπιο

Το δείπνο σας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς το επιδόρπιο. Ιδανική επιλογή σος, που θα κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς, χωρίς περιττές θερμίδες, είναι το σπρεντ μαύρης σοκολάτας με ταχίνι, θρεπτικό και εξαιρετικά απολαυστικό.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε τριακόσια γραμμάρια ταχίνι, εκατό γραμμάρια μέλι, εξήντα γραμμάρια σησαμέλαιο, 125 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα 70%, εβδομήντα γραμμάρια λάδι καρύδας. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο και τα ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Όταν τα υλικά αρχίσουν να αναμειγνύονται εύκολα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το λάδι καρύδας και ανακατεύετε καλά. Το αποθηκεύετε στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι.

Πριν το σερβίρετε, αφήστε το να σταθεί για περίπου 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.