Όπως κάθε Δεκέμβριο, η ειδική έκδοση Γυναίκες της Χρονιάς των Financial Times διερευνά τα επιτεύγματα των γυναικών σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής και συνθέτει μία λίστα με τις πιο επιδραστικές γυναίκες του κόσμου.

Την ευθύνη για τη σύνθεση της σχετικής λίστας αναλαμβάνουν δημοσιογράφοι των FT από δεκάδες διεθνή γραφεία, πρώην γυναίκες της χρονιάς αλλά και απλοί αναγνώστες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα της λίστας, πρόκειται «για μια γιορτή, αλλά και ένα τρόπο εναλλαγής της εξουσίας και της επιρροής».

Ακολουθεί η σχετική λίστα των Financial Times:

Oleksandra Matviichuk – Δικηγόρος | Χρονικογράφος εγκλημάτων πολέμου

Η 39χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αναλάβει τη συγκέντρωση στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν γίνει στην Ουκρανία μέσω της οργάνωσης Center for Civil Liberties, της οποίας ηγείται. Από την αρχή του πολέμου η CCL έχει καταγράψει 27.000 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα, από τον βομβαρδισμό σχολείων και μαιευτηρίων μέχρι βασανιστήρια και εκτελέσεις. Τον Οκτώβριο η οργάνωση της Matviichuk έλαβε βραβείο Νόμπελ

Ketanji Brown Jackson

Ketanji Brown Jackson – Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η Jackson είναι η πρώτη αφροαμερικανή που έγινε μέλος του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου στα πάνω από 230 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Πέρα από ένα σύμβολο για την μαύρη κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί και «ένα λαμπρό νομικό μυαλό». Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1970 στην Ουάσιγκτον και μεγάλωσε στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Francesca Bellettini – Διευθύνουσα Σύμβουλος της Saint Laurent

Βρίσκεται στο τιμόνι του οίκου μόδας Yves Saint Laurent από το 2013, διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία σημειώνει συνεχή ανάπτυξη, με το τελευταίο οικονομικό τρίμηνο να εμφανίζει έσοδα ύψους 916 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 40%. Είναι κάτοχος του γαλλικού Παρασήμου της Λεγεώνας της Τιμής, αν και έχει καταγωγή από την Ιταλία και μιλά ελάχιστα γαλλικά.

Jane Fraser

Jane Fraser – Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup

Κατέκτησε έναν άκρως ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός της Wall Street, όταν το 2021 ανέλαβε στα χέρια της τις τύχες μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Ηγείται ενός οργανισμού που απασχολεί πάνω από 220.000 εργαζόμενους.

Karen Lynch – Διευθύνουσα Σύμβουλος της CVS Health

Πρόκειται για το πρόσωπο που επαναπροσδιόρισε τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες αν και δεν είναι η ίδια γιατρός. Ανέλαβε το πόστο της επικεφαλής στην μεγαλύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης της χώρας εν μέσω πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2021. Υπό την ηγεσία της η CVS έχει καταστεί «ένας τους πλέον έμπιστους παρόχους υπηρεσιών υγείας» στις ΗΠΑ, έχει διαχειριστεί περίπου 80 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid, έχει προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 2,8 επισκέπτες-ασθενείς μέσω της υπηρεσίας MinuteClinic.

Sanna Marin – Πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η νεότερη εκλεγμένη ηγέτιδα στον κόσμο στην ηλικία των 34 ετών, τον Δεκέμβριο του 2019, με μόνα πολιτικά εφόδια τη θητεία της ως επικεφαλής δημοτικού συμβουλίου και υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών. Φέτος, πρωτοστάτησε στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία ενώ ώθησε την Φινλανδία να γίνει (μαζί με τη Σουηδία) το νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Francia Elena Márquez Mina – Αντιπρόεδρος της Κολομβίας

Η 41χρονη Francia Elena Márquez Mina είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Κάποτε η ίδια είχε δηλώσει ότι προτιμά να την αποκαλούν με το πλήρες όνομά της ώστε άπαντες να γνωρίζουν το επώνυμο της μητέρας της αλλά και των προγόνων της, μιας και έχει αφρο-κολομβιανή καταγωγή. Από την εφηβεία της έχει δεσμευτεί στην υπεράσπιση της κοινότητάς της αλλά και του ποταμού που διασχίζει την ιδιαίτερη πατρίδα της.

Mia Mottley – Πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος

Τον Ιανουάριο, όταν η Mottley επανεξελέγη, είχε δηλώσει στους Financial Times ότι πίστευε στην «ηθική στρατηγική ηγεσία». Είναι δικηγόρος που σπούδασε στο London School of Economics ενώ κέρδισε την βουλευτική της έδρα σε ηλικία μόλις 28 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνόδου COP26 κατέστησε σαφές ότι η αποτυχία των βιομηχανοποιημένων κρατών να επενδύσουν ουσιαστικά για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή ήταν καταστροφική για τον πλανήτη.

Sherry Rehman – Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν

Κατά τη διάρκεια της συνόδου COP27, τον περασμένο μήνα, η Sherry Rehman έδωσε μια έντονη περιγραφή των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν το Πακιστάν, τονίζοντας την «αδικία που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής αλλαγής». Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γερουσία του Πακιστάν το 2018 ενώ υπηρέτησε και ως πρέσβης του Πακιστάν από το 2011 έως το 2013.

Serena Williams

Serena Williams – Αθλήτρια του τένις

Χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις η πρωταθλήτρια του τένις έχει κερδίσει στην καριέρα της 23 ατομικούς τίτλους Grand Slam ενώ έχει κατακτήσει και Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, το 2012 στο Λονδίνο. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα γήπεδα του τένις θέλοντας να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στο ρόλο της ως μητέρα.

Amanda Blanc – Διευθύνουσα Σύμβουλος Aviva

Σαν μέλος ενός κλειστού κλαμπ που το αποτελούν οι ελάχιστες γυναίκες CEO εταιρειών του FTSE 100, η Amanda Blanc κάλεσε πρόσφατα για ισότητα των φύλων, στόχος που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως και για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας επείγουσα δράση στο COP27. Η Aviva έχει 18,5 εκατομμύρια πελάτες στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τον Καναδά, 401 δισεκατομμύρια έσοδα και απασχολεί περίπου 22.000 εργαζόμενους.

Jamie Fiore Higgins

Jamie Fiore Higgins – Συγγραφέας

Η Jamie Fiore Higgins υπήρξε τραπεζίτης της Goldman Sachs για 17 ολόκληρα χρόνια, πριν παραιτηθεί από τη θέση της το 2016. Στα απομνημονεύματά της, με τίτλο Bully Market που δημοσιεύτηκαν φέτος, η Higgins αναφέρει ότι όταν εντάχθηκε στην επενδυτική τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον «ρατσιστικό, σεξιστικό και μισαλλόδοξο», όπου οι συνάδελφοί της αστειεύονταν βαθμολογώντας τις… διαστάσεις των γυναικών συναδέλφων τους. Στην ίδια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είχε γίνει η σύσταση να μην μιλά για τα παιδιά της στο χώρο εργασίας καθώς κάτι τέτοιο ήταν «αρκετά μητρικό».

Rebecca Gomperts – Γιατρός

Η Ολλανδή γιατρός, είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με το δικαίωμα στην άμβλωση. Μετά τις αποφάσεις του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις αμβλώσεις η Gomperts προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής μέσω της πλατφόρμας Aid Access σε γυναίκες που βρίσκονται σε πολιτείες που πλέον απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Rina Gonoi – Πρώην στρατιωτικός

Με θάρρος και στωική αποφασιστικότητα, η 23χρονη ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία φέτος το καλοκαίρι, ζητώντας να αποκαλυφθεί η αλήθεια και μια επίσημη συγγνώμη από τον στρατό της Ιαπωνίας, αφού δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από μεθυσμένους άνδρες συναδέλφους της κατά τη διάρκεια ασκήσεων πέρυσι.

Οι ιαπωνικές Επίγειες Δυνάμεις Αυτοάμυνας (όπως είναι η επίσημη ονομασία του Στρατού Ξηράς στην Ιαπωνία) αναγνώρισαν τον Σεπτέμβριο ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ακριβείς και τέσσερις στρατιωτικοί της ζήτησαν συγγνώμη αυτοπροσώπως.

Οι γυναίκες του Ιράν

Τον Σεπτέμβριο μία 22χρονη κουρδικής καταγωγής, η Mahsa Amini, κακοποιήθηκε βάναυσα στην Τεχεράνη από την «αστυνομία ηθικής» του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης επειδή φορούσε… με λάθος τρόπο την χιτζάμπ, το παραδοσιακό κάλυμμα της κεφαλής. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Ιράν. Ζητώντας ελευθερία, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, τέθηκαν σε απομόνωση και ανακρίθηκαν. Οι αρχές άνοιξαν πυρ στους δρόμους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς.

Paula Kahumbu – Φύλακας άγριας ζωής

Η εκστρατεία της «Hands Off Our Elephants» τράβηξε την προσοχή στο θέμα των υπό απειλή εξαφάνισης θηλαστικών στην Κένυα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα. Οι προσπάθειές της, μαζί με άλλους, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του αριθμού των ελεφάντων στη χώρα: ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

MacKenzie Scott – Φιλάνθρωπος

Περισσότερο γνωστή σαν η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Jeff Bezos, δραστηριοποιείται πλέον στη συγγραφή και στις φιλανθρωπίες. Με απίστευτη ταχύτητα προσφέρει χρήματα την στιγμή που άλλοι θα χρειάζονταν… επιτελεία για να τα διανείμουν. Στη διαδικασία, η Scott χρησιμοποίησε και τη γραφή της για να προωθήσει το όραμά της για μια καλύτερη κοινωνία.

Sarina Wiegman – Προπονήτρια της γυναικείας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας

Η ίδια, σαν αθλήτρια, αγωνίστηκε 100 φορές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της πατρίδας της, της Ολλανδίας, ενώ ήταν και η προπονήτρια της ομάδας το 2017 όταν η Ολλανδία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβε τις τύχες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

Michelle Yeoh – Ηθοποιός

Η ηθοποιός από την Μαλαισία έχει πραγματικές… υπερδυνάμεις, σύμφωνα με τους Financial Times. «Μικρή σε μέγεθος αλλά τεράστια σε ταλέντο» αναφέρει για αυτήν η συνάδελφός της Jamie Lee Curtis. Το 1997, κατατάχθηκε από το περιοδικό People στους «50 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο» και το 2009 το ίδιο περιοδικό την κατέταξε στις «35 καλλονές της οθόνης όλων των εποχών».

Tsitsi Dangarembga – Συγγραφέας και ακτιβίστρια

Συγγραφέας, δημιουργός θεατρικών έργων, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζεται ως η «γενναία φωνή έμπνευσης» στον χώρο της λογοτεχνίας. Είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου που γράφτηκε από μαύρη γυναίκα από την Ζιμπάμπουε το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά. Το τελευταίο της έργο «This Mournable Body» ήταν στην λίστα των επικρατέστερων για το Booker Prize του 2020.

Billie Eilish – Μουσικός

Η Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η οποία χαρακτηρίζεται από τους Financial Times σαν «η φωνή της νέας γενιάς». Έχει λάβει, επτά βραβεία Grammy, δύο American Music Awards, δύο World Records Guinness, τρία MTV Video Music Awards, τρία Brit Awards, ένα Golden Globe Award και ένα Oscar. Είναι η νεότερη καλλιτέχνης στην ιστορία των Grammy που κέρδισε και τις τέσσερις γενικές κατηγορίες – καλύτερη νέα καλλιτέχνιδα, δίσκος της χρονιάς, τραγούδι της χρονιάς και άλμπουμ της χρονιάς – την ίδια χρονιά.

Annie Ernaux – Συγγραφέας

Η Γαλλίδα συγγραφέας και καθηγήτρια λογοτεχνίας είναι βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 «για το θάρρος και την οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Anne Imhof – Καλλιτέχνιδα

Η Γερμανίδα visual artist, χορογράφος και performance artist ζει και εργάζεται μεταξύ Φρανκφούρτης και Παρισιού. Είναι περισσότερο γνωστή για την τέχνη της αντοχής ή αλλιώς endurance art, αν και αναφέρει τη ζωγραφική ως κεντρικό στοιχείο της καριέρας της.

Meghan Markle – Podcaster

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Meghan Markle αποτελεί σύμβολο ανθεκτικότητας για πολλές φιμωμένες γυναίκες. Η αναφορά γίνεται λόγω της εμπειρίας της Markle εντός των κόλπων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Η ίδια σταμάτησε την υποκριτική μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Harry το 2018 και έκτοτε είναι γνωστή ως Δούκισσα του Σάσεξ.

Domee Shi – Σκηνοθέτης

Η Καναδή, κινεζικής καταγωγής, animator, σκηνοθέτης και σεναριογράφος εργάζεται από το 2011 για την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Pixar. Η ίδια σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία Bao και την ταινία Turning Red, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους ταινία και στη συνέχεια η πρώτη γυναίκα με τον αντίστοιχο ρόλο σε ταινία μεγάλου μήκους για την Pixar.

Πηγή in.gr