Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να συμβάλλουν στο να προμηθεύουμε από νωρίς μέσα στην ημέρα τον οργανισμό μας με απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστατικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα δημητριακά πρωινού που επιλέγουμε να πληρούν κάποια βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά. Ας δούμε τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής δημητριακών:

Συνδυασμός διαφορετικών δημητριακών

Είναι σημαντικό τα δημητριακά μας να συνδυάζουν περισσότερα από ένα είδη δημητριακών. Οπως για τα φρούτα και τα λαχανικά λέμε να υπάρχει ποικιλία, έτσι και τα δημητριακά μας είναι καλό να περιέχουν διάφορα είδη, όπως για παράδειγμα σιτάρι και βρόμη (ολικής αλέσεως). Ετσι όταν καταναλώνουμε δημητριακά πρωινού που τα συνδυάζουν προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλαπλά.

Εμφαση στην ολική άλεση

Επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως καθώς αποτελούν μια σημαντική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μας χορταίνουν περισσότερο και σχετίζονται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, έλεγχο των αυξομειώσεων του σακχάρου και πολλά άλλα. Καθημερινά χρειαζόμαστε 25-35 γρ. φυτικών ινών.

Χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι μια κατηγορία λιπαρών που σχετίζονται με σημαντικά νοσήματα φθοράς και θα πρέπει να είναι περιορισμένα στη διατροφή μας.

Είναι σημαντικό τα δημητριακά που θα επιλέξουμε να είναι χαμηλά σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό θα το διαπιστώσουμε διαβάζοντας την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης, όπου καλό θα είναι τα δημητριακά να έχουν κάτω από 10 γραμμάρια λιπαρών στα 100 γρ. προϊόντος.

Να περιέχουν πρωτεΐνη

Αρκετά δημητριακά, ιδιαιτέρως όσα περιέχουν και βρόμη, εμπεριέχουν κάποια ποσά φυτικής πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Σχετίζεται με την υγεία, ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού μας συστήματος, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οπου υπάρχει βοηθάει εκτός των άλλων να μην έχουμε απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας μετά το γεύμα και να χορταίνουμε καλύτερα.

Είναι λοιπόν σημαντικό όταν επιλέγουμε δημητριακά πρωινού να αξιολογούμε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε να κάνουμε την καλύτερη, πιο υγιεινή και πιο πλήρη επιλογή. Κυρίως να δίνουμε έμφαση στην ποικιλία και στον συνδυασμό διαφορετικών ειδών δημητριακών μέσα σε αυτά, καθώς επίσης και στην ολική άλεση.

Τα δημητριακά σωστά συνδυασμένα μπορούν να αποτελέσουν συστατικά ενός πλήρους και υγιεινού πρωινού όσο και ενός ελαφριού βραδινού με γάλα ή γιαούρτι