Από ένα παλιότερο τραυματισμό, ένα χρόνιο πρόβλημα, μέχρι και μια έντονη προπόνηση χωρίς καλό ζέσταμα, η ενόχληση ή και ο χρόνιος πόνος στα γόνατα μπορεί έχει διάφορες αιτίες. Τα καλά νέα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές στάσεις ή κινήσεις καθημερινά που μπορεί να επιβαρύνουν τα γόνατά μας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συνήθειες, που αν τις προσέξουμε, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας και των συμπτωμάτων που την συνοδεύουν.

Ποιες συνήθειες να αφήσετε για γερά γόνατα

Για να έχετε τις πιθανότητες με το… μέρος σας, η φυσικοθεραπεύτρια, δρ Kristin Torres, προτείνει να προσέξετε τα ακόλουθα:

Κακή συνήθεια 1: Δεν φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για τα πόδια σας

Ο κύριος ένοχος πίσω από την πρόωρη βλάβη στα γόνατα είναι τα λάθος παπούτσια. Ενώ οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν, ως επί το πλείστον, θέλετε να επιτρέψετε στο πόδι σας να έχει καλή ευελιξία και κινητικότητα στο παπούτσι και να μην εφαρμόζει πολύ σφιχτά.

Με βάση αυτά, όποια κι αν είναι η καμάρα σας, προτείνει πάντα παπούτσια που αφήνουν χώρο μπροστά ώστε τα δάχτυλά σας να είναι άνετα. Επίσης αναφέρει ότι «το γόνατο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δυναμικές αρθρώσεις: τον αστράγαλο και τις αρθρώσεις του ισχίου. Αυτά πρέπει να είναι δυνατά για να είναι δυνατό το γόνατο».

Τα σωστά υποδήματα βοηθούν τις αρθρώσεις σας να λειτουργούν αρμονικά και να παραμένουν σε υγιή ευθυγράμμιση, αποτρέποντας έτσι τον τραυματισμό και τον πόνο.

Κακή συνήθεια 2: Δεν γυμνάζετε τους γλουτούς σας

Τα καλά και γερά γόνατα χρειάζονται δυνατούς γλουτούς και σύμφωνα με την δρ Kristin Torres χρειάζονται συγκεκριμένα δυνατό μέσο γλουτιαίο. Αυτό διότι όταν ο γλουτιαίος σας είναι αδύναμος, το μηριαίο οστό σας περιστρέφεται πολύ εσωτερικά και είναι πιθανό το οστό στο γόνατο να «χτυπά» την άρθρωση, αυξάνοντας την πιθανότητα εσωτερικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, η ίδια προτείνει να ενσωματώσετε ασκήσεις για την ενδυνάμωση του μέσου γλουτιαίου, όπως είναι οι άρσεις ποδιών στο πλάι αλλά και τα κλασικά καθίσματα αλλά με το ένα πόδι.

Κακή συνήθεια 3: Ξεχνάτε το stretching

Οι διατάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη τραυματισμών σε όλο το σώμα. Δεν έχει σημασία αν είναι τρέξιμο, άρση βαρών, HIIT, cardio προπόνηση, Pilates ή οτιδήποτε άλλο, όταν ξεκινάτε την προπόνηση χωρίς να έχετε ζεστάνει επαρκώς τους μυς σας, τότε η φόρμα σας δεν θα είναι καλή και θα επηρεάσει το εύρος της κίνησής σας.

Για αυτό δοκιμάστε να κάνετε δυναμικές διατάσεις για προθέρμανση και στη συνέχεια να κάνουν οποιεσδήποτε στατικές διατάσεις για να χαλαρώνετε μετά την προπόνηση. Το δυναμικό τέντωμα, λέει, είναι μια σειρά ενεργών διατάσεων, σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο (σε αντίθεση με το στατικό, όπου κρατάτε μια συγκεκριμένη θέση για αρκετές αναπνοές).