Το λούπινο, ένα όσπριο που είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Ρωμαίους, χαίρει και πάλι αναγνώρισης από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων ως μια απίστευτα βιώσιμη καλλιέργεια και ως καρπός υψηλής διατροφικής αξίας που υπηρετεί το σύγχρονο διατροφικό lifestyle των συνειδητοποιημένων καταναλωτών.

Τι ακριβώς είναι το λούπινο;

Το λούπινο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, οι ξηροί σπόροι των οποίων είναι τα γνωστά μας βρώσιμα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές, η φάβα, κ.λπ.

Αυτά τα στρογγυλά όσπρια στο χρώμα της μουστάρδας έχουν τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια και είναι γεμάτα φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχουν γλουτένη.

Αποτελούν συνεπώς καλή εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, για όσους θέλουν να περιορίσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά για λόγους υγείας, ή για άτομα που κάνουν χορτοφαγική διατροφή. Έχει βρεθεί επίσης ότι μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και, παράλληλα, έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και στο μικροβίωμα που εντέρου.

Το λούπινο προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις

Όπως τα κουκιά, τα λούπινα θεωρούνται αλλεργιογόνα. Εάν ήδη έχετε παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση καταναλώνοντας φιστίκια ή άλλα όσπρια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αλλεργία και στο λούπινο.

Εάν λοιπόν υποφέρετε από τροφικές αλλεργίες, πριν τα καταναλώσετε συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Τι να προσέξετε πριν το καταναλώσετε

Τα αποξηραμένα λούπινα χρειάζονται πρέπει να μουλιάσουν και να βράσουν καλά, προκειμένου να ξεπικρίσουν. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί αρκετές ημέρες και απαιτεί συχνές αλλαγές νερού. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να γίνει, γιατί το λούπινο περιέχει αλκαλοειδείς ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα. Η «γλυκιά» ποικιλία χρειάζεται να μουλιάσει μόνο για λίγες ώρες.

Στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων λούπινου, όπως λούπινα σε άλμη, σε νιφάδες, σε αλεύρι, ακόμα και σε ζυμαρικά.