Οι νέες γενιές Νεοζηλανδών θα απαγορεύεται να αγοράζουν καπνό στο πλαίσιο του πακέτου νέων αντικαπνιστικών νόμων που ψήφισε σήμερα το Κοινοβούλιο, μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο.

Το νομοθετικό πακέτο προβλέπει την απαγόρευση πώλησης καπνού για όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ή αργότερα. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφ’ όρου ζωής.

Η νομοθεσία δεν επιβάλλει νέους περιορισμούς στο άτμισμα αλλά μειώνει την ποσότητα νικοτίνης που επιτρέπεται σε προϊόντα καπνού και περιορίζει τον αριθμό των λιανεμπόρων κατά 90%.

«Η νομοθεσία αυτή επιταχύνει την πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς καπνό» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δρ Αγιέσα Βεράλ.

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς, και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισ. δολάρια από το να μην χρειάζεται να προσφέρει θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, εμφράγματα, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμοί».
Τα σημεία νόμιμης πώλησης προβλέπεται να έχουν μειωθεί από τα 6.000 σήμερα σε μόλις 600 στα τέλη του 2023.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία ήδη έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενηλίκων καπνιστών μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για μια χώρα ‘χωρίς τσιγάρο’ έως το 2025.

Μόνο το Μπουτάν, το οποίο απαγόρευσε τις πωλήσεις τσιγάρων το 2010, θα έχει αυστηρότερο αντικαπνιστικό νόμο.

Ο αριθμός των ενηλίκων Νεοζηλανδών που καπνίζουν μειώθηκε κατά το ήμισυ την περασμένη δεκαετία στο 8%, με 56.000 να κόβουν το κάπνισμα την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% των Γάλλων ενηλίκων κάπνιζαν το 2021.

Το ACT New Zealand, κόμμα που κατέχει 10 από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο, καταδίκασε τη νομοθεσία, λέγοντας ότι θα εξαφανίσει τα μικρά καταστήματα και θα οδηγήσει τον κόσμο στην μαύρη αγορά.

«Κανείς δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να καπνίζουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι θα το κάνουν» δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μπρουκ βαν Βέλντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters