Ενώ οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι βάζοντας νέους στόχους για την χρονιά που ξεκινά, εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Φέτος, επιλέξτε αντί για στόχο, την δική σας λέξη-κίνητρο.

Αυτή η ετήσια άσκηση εύρεσης λέξης μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τις αξίες, τις προθέσεις και τις ελπίδες σας για τη νέα χρονιά.

Αντί να θέσετε έναν συγκεκριμένο στόχο, επιλέξτε μια λέξη που αποτυπώνει τη νοοτροπία που θέλετε να υιοθετήσετε το 2023, μια λέξη που θα σας ωθήσει προς την θετική αλλαγή, κάθε φορά που την σκέφτεστε.

Πώς θα βρείτε την (δική σας) λέξη της νέας χρονιάς

Για να ορίσετε σωστά την λέξη (ή ακόμα και τις λέξεις) της χρονιάς, μην σκεφτείτε μια συγκεκριμένη ενέργεια ή έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως το να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα ή να κάνετε καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας.

Αντίθετα, επιλέξτε μια λέξη που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε το 2023. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:

1. Καταγράψτε τα πράγματα που σας έφεραν χαρά την προηγούμενη χρονιά και σκεφτείτε τι θα πρέπει να κάνετε για να αισθάνεστε πιο συχνά έτσι.

2. Στη συνέχεια, σκεφτείτε ποια μέρη της ζωής σας θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Τι σας προκαλεί άγχος; Ευημερείτε στη δουλειά ή αισθάνεστε πλήξη; Ξυπνάτε ενθουσιασμένοι; Πώς νιώθετε για τις σχέσεις σας; Τέλος, παρατηρήστε το σώμα σας. Πώς είναι η σωματική σας υγεία; Η ψυχική σας ευεξία;

3. Η λέξη σας πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις προθέσεις σας, το όραμά σας για το τι σημαίνει ευημερία για εσάς και τους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται προσοχή.

Ένα δείγμα λέξεων που θα σας βοηθήσει, περιλαμβάνει:

Λέξεις που σηματοδοτούν τον αναστοχασμό: επίγνωση, παύση, επαναφορά, ευγνωμοσύνη, ανθεκτικότητα, αισιοδοξία, συγκέντρωση.

Λέξεις που σηματοδοτούν την αλλαγή: επαναφορά, ανανέωση, ενεργοποίηση, ανάπτυξη, επαναφόρτιση, εξέλιξη, άνθιση, περιπέτεια, ταξίδι.

Λέξεις που σηματοδοτούν την σύνδεση: Επανασύνδεση, δέσμευση, αγάπη, εμπειρία, ισορροπία.

Οι λέξεις αντανακλούν τους στόχους

Καθώς σκέφτεστε ποια λέξη να διαλέξετε, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε γρήγορα κάποιες λέξεις που αντανακλούν όλα όσα σκέφτεστε.
Έχετε πάντα την επιλογή να διαλέγετε περισσότερες από μία λέξεις, αλλά μπορείτε να επικεντρωθείτε σε μία μόνο λέξη που αντικατοπτρίζει συνολικά το όραμα σας για την νέα χρονιά.

Προσπαθήστε να μην βιαστείτε να καταλήξετε σε μία, δοκιμάστε διαφορετικές ώστε να βρείτε εκείνη που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στα πράγματα που “κρύβουν” το μεγαλύτερο νόημα για εσάς, ανεξάρτητα από τις εκπλήξεις που μπορεί να φέρει το 2023.