Το έντερο δουλεύει σκληρά για εσάς όλη μέρα, κάθε μέρα, χωνεύοντας τρόφιμα, βοηθώντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και ρυθμίζοντας την διάθεσή σας, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις πολλές λειτουργίες του.

Ενσωματώνοντας στην πρωινή σας ρουτίνα υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσει το γαστρεντερικό σας σύστημα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και με τη σειρά του, να υποστηρίξει συνολικά την υγεία σας.

Μάλιστα, οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές τυχαίνει να είναι και μερικές από τις πιο απλές αναφέρει ο δρ Aditya Sreenivasan, γαστρεντερολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη.

4 πρωινές συνήθειες για «χαρούμενο» έντερο

Πρώτα νερό μετά καφές

Όσο η καφετιέρα σας προετοιμάζει τον καφέ σας, δοκιμάστε να πιείτε ένα ή και δύο ποτήρια νερό για να ξεκινήσετε την ημέρα σωστά και ενυδατωμένοι.

Αυτό μπορεί να ωφελήσει το γαστρεντερικό σας σύστημα, επειδή οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετό νερό είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και υπερφαγία, αναφέρει ο δρ Aditya Sreenivasan.

Πρωινό την ίδια ώρα κάθε μέρα

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά και με ενέργεια. Κι αν προσπαθήσετε να τρώτε το πρωινό σας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, τότε θα ωφελήσετε το έντερό σας ποικιλότροπως.

Το να έχετε ένα καθορισμένο πρόγραμμα αφύπνισης και πρωινού μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ρυθμίσει την απελευθέρωση διαφόρων ορμονών που ελέγχουν ποικίλες λειτουργίες, από την πέψη έως και την εκκένωση.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα ή προσπαθείτε να διαχειριστείτε το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Πρωινό πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μικροβιώματος σας σε μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ‌mSystems. Επιπλέον, δρα καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

«Ένα ιδανικό πρωινό περιλαμβάνει τον συνδυασμό δημητριακών ολικής αλέσεως, πρωτεΐνης και φρούτων και λαχανικών», λέει ο δρ Aditya Sreenivasan. Μπορείτε να δοκιμάσετε το πλιγούρι βρώμης με βούτυρο αμυγδάλου και μούρα ή μια ομελέτα λαχανικών με τοστ ολικής αλέσεως.

Ώρα για βόλτα

Καλύτερη υγεία της καρδιάς, καλύτερος έλεγχος του βάρους, καλύτερη διάθεση, πιο ισχυρό ανοσοποιητικό… Μια καθημερινή βόλτα θα σας χαρίσει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα.

Η τακτική άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται για απλό περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. «Όταν κινείστε, βοηθάτε και το πεπτικό σας σύστημα να κινηθεί, αποτρέποντας δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή πόνο» καταλήγει ο δρ Aditya Sreenivasan.