«Τα δόντια μου είναι μια χαρά!», «Δεν προλαβαίνω καθόλου..», «Αγχώνομαι μόνο που το σκέφτομαι!»… Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορεί να καθυστερήσουμε την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο.

Κι ενώ νομίζουμε ότι η αναβλητικότητά μας «γλίτωσε» ή τουλάχιστον μας «κέρδισε» μερικές έξτρα εβδομάδες μέχρι το ραντεβού, στην πραγματικότητα μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά περιττά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Oral Care: Ο δεκάλογος της στοματικής υγιεινής

Πόσο συχνά πρέπει λοιπόν να πηγαίνετε στον οδοντίατρο; Στην συνέχεια θα δείτε όλα όσα μας προτείνουν οι ειδικοί αλλά και τους λόγους που είναι σημαντικά τα τακτικά τσεκ απ.

Γιατί είναι σημαντικά τα τακτικά τσεκ απ (και) στον οδοντίατρο

«Το να πηγαίνετε στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο σάς επιτρέπει να είστε προληπτικοί αντί να πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπείες για την υγεία των δοντιών και των ούλων σας» αναφέρει ο οδοντίατρος Richard Lipari, με έδρα την Νέα Υόρκη.

Βρίσκετε και αντιμετωπίζετε προβλήματα νωρίτερα

Δεν μπορείτε πάντα να αισθάνεστε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως η τερηδόνα ήτα αρχικά στάδια ασθένειας των ούλων. Ο εντοπισμός ενός προβλήματος από νωρίς σας δίνει την ευκαιρία να το αντιμετωπίσετε πριν να εξαπλωθεί.

«Όταν οι ασθένειες των ούλων και οι τερηδόνες δεν επιλυθούν γρήγορα, μπορεί να μετατραπούν σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως χαλαρά δόντια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Richard Lipari.

Διατηρείτε τα δόντια σας υγιή

Εάν τα δόντια σας είναι υγιή και δυνατά, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρηθούν έτσι. Ο καθαρισμός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστος, είναι απαραίτητο για την αφαίρεση της πλάκας, που συσσωρεύεται και σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Από τη στιγμή που η πλάκα μετατραπεί σε πέτρα, είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί με μια οδοντόβουρτσα και χρειάζεται ένας επαγγελματίας οδοντίατρος να την αφαιρέσει», λέει ο Richard Lipari.

Μαζί με το να δυσκολεύει τον καθαρισμό των δοντιών σας, η πέτρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλίτιδα, η οποία είναι η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA).

Τσεκ απ και για τον καρκίνο του στόματος

Εκτός από την εξέταση των δοντιών σας, ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει τη γλώσσα, τον λαιμό και το στόμα σας για πιθανά σημάδια καρκίνου του στόματος. Είναι γρήγορο και εύκολο και τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν τίποτα.

Αλλά είναι μια σημαντική ευκαιρία πρόληψης, ώστε αν ο γιατρός σας εντοπίσει κάτι νωρίς θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν λόγοι να πηγαίνετε πιο (ή λιγότερο) συχνά;

Οι περισσότεροι δεν χρειάζονται παραπάνω από δύο επισκέψεις τον χρόνο. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, εσείς και ο οδοντίατρός σας μπορεί να αποφασίσετε ότι αξίζει να προγραμματίζετε εξετάσεις πιο συχνά, έως και τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, σημειώνει ο δρ Richard Lipari.

Οι πιο συχνές επισκέψεις μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν:

  • Αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα: Εάν έχετε σημάδια ουλίτιδας (όπως πρησμένα ή ούλα που αιμορραγούν), η συχνότερη επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και να αποτρέψει τη μετατροπή του σε περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση των ούλων που μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών.
  • Καπνίζετε: Το κάπνισμα ερεθίζει τα ούλα και μπορεί τελικά να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, αναφέρει ο δρ Richard Lipari, επομένως είναι καλή ιδέα να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας πιο συχνά.
  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό: Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.
  • Είστε έγκυος: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ουλίτιδα. Εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο ή αιμορραγία των ούλων, οι πιο συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να βοηθήσουν να θέσετε το πρόβλημα υπό έλεγχο.