Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ είναι η μπανάνα. Ενώ είναι νόστιμη, βολική και ιδανική για μετακινήσεις, έχει γίνει επίσης… αντικείμενο διαμάχης, μιας και πολλοί την επαινούν επειδή είναι καλή «πηγή» καλίου ενώ άλλοι την αποφεύγουν επειδή έχει ζάχαρη.

Τελικά πόσο ωφέλιμο είναι να καταναλώνουμε από μία καθημερινά;

Η διατροφική της αξία

Σύμφωνα με το αμερικανικό τμήμα Γεωργίας, μια μέτρια μπανάνα περιέχει:

Θερμίδες: 105
Πρωτεΐνη: 1 γρ
Λιπαρά: 0 γρ
Υδατάνθρακες: 27 γρ
Φυτικές ίνες: 3 γρ
Ζάχαρα: 14 g (φυσικά σάκχαρα)
Κάλιο: 422 mg

Πώς μας ωφελεί μια μπανάνα την ημέρα;

Μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε, περιλαμβάνουν:

#1 Αυξημένη ενέργεια

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, το κύριο καύσιμο του σώματός σας για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology, οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να συνθέσει ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Banana Pudding: Το απολαυστικό επιδόρπιο που τονώνει τον εγκέφαλο

Οι μπανάνες μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού γεύματος ή σνακ και χρησιμοποιούνται καλύτερα όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά ή και πρωτεΐνες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πιο γρήγορα από την πρωτεΐνη ή τα λιπαρά, οπότε ο συνδυασμός μιας μπανάνας με καλά λιπαρά ή πρωτεΐνη, όπως μια χούφτα αμύγδαλα ή μια μερίδα γιαούρτι, θα βοηθήσει στην παράταση της ενέργειας που παρέχει η μπανάνα.

#2 Καλύτερος έλεγχος του βάρους

Όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος, οι μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο.

Το να νιώθετε ικανοποιημένοι μεταξύ των γευμάτων μειώνει την πιθανότητα να έχετε έντονη επιθυμία για θερμιδικά σνακ και να υπερβείτε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μπανάνες προκαλούν άμεσα απώλεια βάρους, είναι μια βολική και άμεσα διαθέσιμη επιλογή φαγητού που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε ένα θρεπτικό διατροφικό μοτίβο για απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους.

#3 Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών

Ενώ δεν το γνωρίζουν πολλοί, οι μπανάνες περιέχουν φυτοστερόλες και καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, ως εκ τούτου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να βλάψει τους ιστούς του σώματος. Εάν αυτό συνεχιστεί καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, μια γνωστή αιτία χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Aging Research Reviews.