Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, γνωστές και ως ουρολοιμώξεις μπορεί να γίνουν άβολες έως και εξαιρετικά επώδυνες, προκαλώντας προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπλοκές για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μπορούν να βλάψουν τη συνολική ποιότητα ζωής μιας γυναίκας με πολλούς τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Εχω ουρολοίμωξη: Τι να τρώω και τι να αποφεύγω

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ορίζονται ως δύο λοιμώξεις μέσα σε 6 μήνες ή τρεις μέσα σε 12 μήνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για τις ουρολοιμώξεις

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα διαδικτυακής έρευνας για 375 γυναίκες άνω των 18 ετών που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις συμμετέχουσες, το 43% κατηγοριοποιήθηκε με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις με βάση το αυτοαναφερόμενο ιστορικό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού βλάπτουν προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως:

  • Ύπνος (για σχεδόν το 67% των ερωτηθέντων)
  • Σεξ (σχεδόν 61%)
  • Άσκηση (52%)
  • Δουλειές του σπιτιού (51%)
  • Κοινωνικός χρόνος με φίλους (σχεδόν 47%)

Η ανάλυση δεδομένων αποκάλυψε επίσης ότι διαταράσσουν την παρουσία στην εργασία αλλά και την παραγωγικότητα. Περαιτέρω, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν το υψηλό κόστος υγείας και ιατρικής εμφάνισης των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Πρακτικές συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης

Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προλάβετε την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με την γυναικολόγο, δρ Maria Sophocles, μπορείτε:

  • Να εφαρμόζετε προσεκτικά κανόνες υγιεινής στην τουαλέτα, όπως το να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω.
  • Πιείτε άφθονο νερό και επισκεφτείτε την τουαλέτα μόλις νιώσετε ότι η κύστη σας είναι κάπως γεμάτη.

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε πάθει περισσότερες από τρεις ουρολοιμώξεις το χρόνο, λέει η δρ Maria Sophocles.

Στο πρώτο σύμπτωμα της ουρολοίμωξης, η δρ Maria Sophocles προτείνει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, ακόμα και κατά ένα λίτρο την ημέρα, καθώς η συχνή ούρηση μπορεί να «ξεπλύνει τα βακτήρια» από την ουρήθρα.

Σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση αναφέρεται η σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ουρολοίμωξης με αυτήν την κατ’ οίκον μέθοδο αύξησης της πρόσληψης υγρών, αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα νερού που απαιτείται.