Όλες οι σχέσεις έχουν ευαίσθητα σημεία, που μπορούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις. Ίσως ο ένας από εσάς θέλει να ξέρει πού βρίσκεται ο άλλος σύντροφος ανά πάσα στιγμή, ενώ ο άλλος προτιμά να κινείτε κάτω από το ραντάρ.

Ίσως εσείς και ο σύντροφός σας να διαφέρετε σε έναν άλλο βασικό τομέα, όπως ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε την κριτική σας. Ο ένας από εσάς είναι πολύ άμεσος, αλλά ο άλλος υπερηφανεύεται ότι είναι ο απόλυτος διπλωμάτης.

Η ιδέα ότι οι σύντροφοι έχουν τυπικούς τρόπους αλληλεπίδρασης που επαναλαμβάνονται βρίσκεται πίσω από τη νέα έρευνα της Jenna Rice και των συνεργατών της από το Πανεπιστήμιο Clark (2022).

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο συχνοί λόγοι τσακωμού για τα ζευγάρια

Περνώντας μέσα από τη διαδικασία της κατηγοριοποίησης των συγκρούσεων, βελτιώσετε την υγεία της σχέσης σας αλλά και του καθενός συντρόφου ξεχωριστά. Οι ανοιχτές ειλικρινείς συζητήσεις επιτρέπουν να αλλάξετε τις δυναμικές που διαβρώνουν την ποιότητα της οικιότητας στις σχέσεις.

Βρείτε το δικό σας μοτίβο

  1. Κάκτος/φτέρη: Ο ένας σύντροφος επιδιώκει την τακτική στενή επικοινωνία (π.χ. ο ανιχνευτής smartphone) και ο άλλος προτιμά την ιδιωτικότητα.
  2. Εσωστρεφής/εξωστρεφής: Ο ένας σύντροφος χρειάζεται χρόνο μόνος του για να επαναφορτιστεί. Ο άλλος χρειάζεται να είναι με ανθρώπους.
  3. Προσέγγιση/απομάκρυνση: Ο ένας επιδιώκει την αναζήτηση σύνδεσης και αλληλεπίδρασης ενώ ο άλλος νιώθει καταβεβλημένος.
  4. Συναίσθημα/λογική: Ο ένας σύντροφος αφήνει την καρδιά του να κυριαρχήσει. Ο άλλος υιοθετεί μια πιο ορθολογική προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων στις καταστάσεις.
  5. Κριτική/άμυνα: Ο ένας σύντροφος επιτίθεται στον άλλο σε τακτική βάση. Ως αποτέλεσμα ο άλλος καταφεύγει στην αυτοάμυνα.
  6. Αμοιβαία αποφυγή: Κανένας από τους δύο συντρόφους δεν θέλει να μιλήσει για τα προβλήματα στη σχέση τους.
  7. Αμοιβαία επίρριψη ευθυνών: Και οι δύο σύντροφοι δείχνουν με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον.
  8. Βουνά/λόφοι: Ο ένας σύντροφος υπερβάλλει συνεχώς για την έκταση των προβλημάτων της σχέσης τους, ενώ ο άλλος τα ελαχιστοποιεί.
  9. Σπατάλη/αποταμίευση: Οι σύντροφοι διαφωνούν σε σχέση με τις οικονομικές υποθέσεις.
  10. Δάσκαλος/μαθητής: Ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι πρέπει να καθοδηγήσει τον άλλο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όταν ο «μαθητής» δεν θέλει να διδαχθεί.
  11. Ονειροπόλος/ρεαλιστής: Ο ένας σύντροφος ασχολείται με τη φαντασίωση της ρομαντικής ζωής που μοιράζεται το ζευγάρι, αλλά ο άλλος έχει μια πιο προσγειωμένη προσέγγιση.
  12. Συμβατικός/αντισυμβατικός: Ο ένας σύντροφος απολαμβάνει την καθημερινή ρουτίνα, αλλά ο άλλος απολαμβάνει τις «αντισυμβατικές αποδράσεις».

Είναι πιθανό να βρήκατε περισσότερα από ένα που φαίνεται να χαρακτηρίζουν τη σχέση σας. Ωστόσο, στη μελέτη και οι δύο σύντροφοι συμπλήρωσαν αυτή την άσκηση μαζί.

Ο έλεγχος της δικής σας αξιολόγησης μαζί με τον σύντροφό σας θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα, όχι μόνο για να καταλάβετε ποιο μοτίβο ταιριάζει καλύτερα στη σχέση σας, αλλά και για να προχωρήσετε στην απόκτηση γνώσης σχετικά με εκείνους τους «κατανοητούς λόγους» που οδηγούν τον καθένα από εσάς να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται.