Τα μάτια μας καθημερινά καταπονούνται από τις οθόνες, γεγονός που στοιχίζει στη συνολική ευεξία μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε προληπτικά μέτρα για τη μείωση της κούρασής τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.

Διαβάστε επίσης: Οθόνες: Πώς θα κάνετε ένα διάλλειμα από την χρήση τους

Συμπτώματα κούρασης των ματιών

  • Μάτια ευερέθιστα, που καίνε ή πονάνε.
  • Μάτια στεγνά ή πολύ υγρά.
  • Θολή όραση.
  • Πονοκέφαλος.
  • Ενόχληση στον αυχένα, στους ώμους ή στην πλάτη.
  • Ευαισθησία στο φως.
  • Δυσκολίες εστίασης και ανάγνωσης.
  • Αίσθημα ανικανότητας διατήρησης οπτικής επαφής.

Συμβουλές για λιγότερο κουρασμένα μάτια

Για να προστατέψουμε την όρασή μας και να μειώσουμε τα συμπτώματα των κουρασμένων ματιών μας, θα πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:

‘Αγχος

Το άγχος και η ένταση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη μυϊκή ένταση στα μάτια, με αποτέλεσμα την κόπωση και την καταπόνηση των ματιών.

Ασκώντας τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα, μπορείτε να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας, μειώνοντας την πίεση στα μάτια σας.

Η επαρκής ξεκούραση και ύπνος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες και στη βελτίωση της υγείας των ματιών.

Στάση σώματος

Η διατήρηση μιας καλής στάσης σώματος βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των ματιών εμποδίζοντάς σας να κλίνετε προς τα εμπρός και να πλησιάζετε πολύ κοντά στην οθόνη του υπολογιστή σας ή σε άλλες ψηφιακές συσκευές.

Όταν κάθεστε πιο στητά, τα μάτια σας βρίσκονται σε άνετη απόσταση από την οθόνη. Η όρθια στάση βοηθά στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού και του λαιμού σας, μειώνοντας τον κίνδυνο πόνου στον αυχένα και τους ώμους που μπορεί να συμβάλλουν στην καταπόνηση των ματιών.

Φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τη μείωση της κούρασης και της δυσφορίας των ματιών.

Γενικά για το φωτισμό:

  • Μειώστε τη λάμψη

Η αντανάκλαση μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών καθώς δυσκολεύει την εστίαση. Η σωστή ρύθμιση του φωτισμού και της τοποθέτησης των λαμπτήρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της αντανάκλασης.

  • Ισορροπημένος φωτισμός

Ο ανομοιόμορφος φωτισμός μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών δημιουργώντας περιοχές υψηλής αντίθεσης στις οποίες είναι δύσκολο να προσαρμοστούν τα μάτια σας. Έχοντας ισορροπημένο φωτισμό, μπορείτε να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών και να δημιουργήσετε ένα πιο άνετο περιβάλλον.

  • Έλεγχος φωτεινότητας

Ελέγξτε τη φωτεινότητα του φωτισμού, προσαρμόζοντάς τον ανάλογα με την εργασία και τις προτιμήσεις σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στη βελτίωση της οπτικής άνεσης.

  • Θερμός VS Ψυχρός φωτισμός

Ο ζεστός φωτισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας ενώ ο ψυχρός στην αύξηση της εστίασης και της παραγωγικότητας.

Τεχνικές χαλάρωσης των ματιών

Οι ασκήσεις χαλάρωσης  για τα μάτια στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας τους και στη μείωση της καταπόνησής τους. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τεχνικές όπως η περιστροφή των ματιών, το κλείσιμο και η εστίαση σε μακρινά αντικείμενα. Ο στόχος της γιόγκα για τα μάτια είναι η ενίσχυση των μυών των ματιών, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η μείωση της κόπωσης των ματιών που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση οθονών και άλλων οπτικών στρεσογόνων παραγόντων.

Βλεφάρισμα

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών γίνεται ασυνείδητα. Θα πρέπει, ωστόσο, να κάνετε συνειδητή προσπάθεια να τα ανοιγοκλείνετε περισσότερο αν περνάτε όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βλεφάρισμα δημιουργεί υγρασία, η οποία είναι βασικό συστατικό του τρόπου με τον οποίο το μάτι «αυτοφροντίζεται».

Τα τακτικά διαλείμματα από την οθόνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ταλαιπωρημένων σας ματιών.