Ο Bruce Willis έχει διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια, έναν τύπο άνοιας που επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η γλώσσα και οι κινητικές δεξιότητες. Ο ηθοποιός είχε προηγουμένως διαγνωστεί με αφασία – μια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να επικοινωνούν – την προηγούμενη χρονιά.

Η πρώην σύζυγός του και ηθοποιός, Demi Moore, μοιράστηκε τα νέα στο Instagram της.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς VS καρδιακής προσβολής: Ποια η διαφορά;

«Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση αφασίας του Bruce την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια. Δυστυχώς, οι προκλήσεις στην επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Bruce» ανέφερε χαρακτηριστικά η Demi Moore.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια που έχει ο Bruce Willis;

Η μετωποκροταφική άνοια περιλαμβάνει τον εκφυλισμό πολλών τμημάτων του εγκεφάλου, αλλά έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον μετωπιαίο και κροταφικό λοβό, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για εκτελεστικές λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων, η γλώσσα και οι κοινωνικές δεξιότητες.

«Είναι το μοναδικό είδος που προκαλεί απώλεια λειτουργίας σε δύο από τους τέσσερις λοβούς του εγκεφάλου, στον μετωπιαίο και στον κροταφικό λοβό χωρίς τους βρεγματικούς λοβούς και την παρεγκεφαλίδα» λέει ο δρ Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα.

Σε αντίθεση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο συγκεκριμένος τύπος δεν επηρεάζει τη μνήμη, αλλά την προσωπικότητα, την ικανότητα επικοινωνίας και τις κινητικές δεξιότητες ενός ατόμου.

Όταν εμφανίζεται γλωσσική εξασθένηση, ονομάζεται πρωτοπαθής προοδευτική αφασία.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν ήπια προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η απάθεια, η απουσία ενσυναίσθησης ή προβλήματα κατανόησης λέξεων, λέει ο Δρ. S. Ahmad Sajjadi, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine.

Τα συμπτώματα της προχωρημένης νόσου περιλαμβάνουν σοβαρή εμμονή και σύγχυση, πρόσθεσε.

«Χτυπά» τους πιο νεαρούς

Η μετωποκροταφική άνοια πρόκειται για μια μορφή άνοιας νεαρής ηλικίας, λέει ο Δρ. S. Ahmad Sajjad.

Αντιπροσωπεύει περίπου το 10 έως 20% των περιπτώσεων άνοιας και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους άνοιας σε νεότερους ανθρώπους. Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων είναι κληρονομικές και εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, λίγα είναι γνωστά για τους παράγοντες κινδύνου για τον συγκεκριμένο τύπο άνοιας.

Συνήθως εξελίσσεται αργά

Ενώ ορισμένες μορφές άνοιας εξελίσσονται γρήγορα, τα συμπτώματα της εξελίσσονται πιο σταδιακά, λέει ο δρ S. Ahmad Sajjad. Η ταχύτητα της εξέλιξης βέβαια, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, επηρεάζοντας σημαντικά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου.

Υπάρχει θεραπεία;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για την μετωποκροταφική άνοια ενώ ορισμένες θεραπευτικές αγωγές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων, όπως η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η λογοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα αφασίας, τα οποία έχει βιώσει ο Bruce Willis.