Το να ακούτε το σώμα σας είναι σημαντικό. Αλλά δεν είναι το παν… Ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή μετά τη γυμναστική. Η βέλτιστη στρατηγική διατροφής σας είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη, λέει διαιτολόγος η Στάρλα Γκαρσία.

Το σώμα σας μπορεί πάντα να ωφεληθεί από την ανατροφοδότηση μετά από οποιαδήποτε προπόνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, τρεις ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν χρειάζεστε φαγητό άμεσα.

1. Πεινάτε; Αυτό είναι το πιο απλό: Αν η απάντηση είναι ναι, πρέπει οπωσδήποτε να φάτε, επισημαίνει η Γκαρσία.

Διαβάστε επίσης: «Καίμε» λίπος και «χτίζουμε» μυς: Μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα;

2. Η διάρκεια της προπόνησής σας είναι μεγάλη; Εάν η προπόνησή σας διαρκεί 60 λεπτά ή περισσότερο, ανεξάρτητα από την έντασή της, φροντίστε να τρώτε πριν, μετά και ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, λέει η Γκαρσία. Αυτό ισχύει είτε πεινάτε είτε όχι.

3. Είναι η ένταση της προπόνησής σας υψηλή; Εάν η προπόνησή σας περιλαμβάνει διαστήματα υψηλότερης έντασης, ακόμη και αν η συνολική διάρκεια είναι μικρότερη από 45 λεπτά, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τρώτε, υποστηρίζει η Γκαρσία.

Τι γίνεται όμως όταν δεν πεινάτε μετά τη γυμναστική;

Η άσκηση μειώνει την πείνα σας κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι έντονης άσκησης μπορούν να διαταράξουν τα ερεθίσματα πείνας σας τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και μετά.

Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας φυσικά ανακατευθύνει το αίμα σας μακριά από τον πεπτικό σας σωλήνα για να στείλει οξυγόνο στους μυς που εργάζονται. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον που επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου σας και τις ορμόνες της όρεξης, εξηγεί η Στέισι Σιμς, PhD, φυσιολόγος αθλητών.

Συγκεκριμένα, αυτή η έλλειψη ροής αίματος στον γαστρεντερικό σωλήνα καταστέλλει τη γκρελίνη. Αυτή είναι η ορμόνη που προκαλεί την πείνα. «Σκοτώνει» αποτελεσματικά την όρεξή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά.

Δεν υπάρχει σαφές όριο, αλλά σε γενικές γραμμές, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο ώρες για να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι μετά από μια προπόνηση. Επιπλέον, το περιβάλλον στο οποίο γυμνάζεστε μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ενδείξεις πείνας. Ιδίως όταν αισθάνεστε ζέστη.

Γιατί πρέπει να τρώτε μετά από τη γυμναστική

Εντάξει, η άσκηση επηρεάζει τις ενδείξεις πείνας σας. Αλλά πόσο κακό είναι να χρησιμοποιείτε τις δικές σας αντιλήψεις για την πείνα για να καθορίσετε πώς θα τροφοδοτήσετε το σώμα σας;

Στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μερικές πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Αν βασίζετε τη διατροφή σας στα συναισθήματα πείνας σας όταν είναι όλα εκτός ελέγχου, μπορεί να μην δίνετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να εκτελέσει όλη αυτή τη σκληρή δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή να ανακάμψει από αυτήν.

Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να φτάσει εκεί που πρέπει να πάει, έτσι και εσείς χρειάζεστε επαρκή διατροφή για να πετύχετε τους στόχους σας. Πάρτε για παράδειγμα την απόδοση.

Το να ξεκινάτε την άσκηση με ανεπαρκείς ποσότητες «καυσίμων», επιδεινώνει τόσο την ένταση της προπόνησής σας όσο και τη διάρκεια. Η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης. Ειδικά κατά την περίοδο όπου εμφανίζεται ο μυϊκός πόνος.

Φυσικά, υπάρχουν οι σωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία που υπερβαίνουν την άσκηση. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια υποκατανάλωση καυσίμων μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τις ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Η σωστή διατροφή παίζει επίσης βασικό ρόλο στην πρόληψη των τραυματισμών και της εξουθένωσης, κάτι που είναι σημαντικό για να προπονείστε με συνέπεια.