Αριθμοφοβία γενικά ονομάζεται ο φόβος έναντι όλων ή συγκεκριμένων αριθμών. Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει ακόμη και έναν απλό υπολογισμό με αποτέλεσμα οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις να μειώνονται  και οι επαγγελματικές του ευκαιρίες να περιορίζονται. Πέραν του φόβου, μπορεί να υπάρξει αγωνία, σύγχυση και καταστροφικές σκέψεις. Εξαιτίας αυτών, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο, ναυτία και στομαχόπονο.

Αν και όχι τόσο συνηθισμένος, ο φόβος των αριθμών είναι μια πραγματικότητα για αρκετούς ανθρώπους και αποτελεί μία από τις πολλές διαταραχές άγχους που μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με την αγοραφοβία

Βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο αριθμός 13 θεωρείται άτυχος. Στην Ινδία τα κτίρια δεν έχουν 13ο όροφο. Ο 12ος όροφος ακολουθείται συνήθως από 12b ή 14. Ο αριθμός 8 θεωρείται επίσης άτυχος στην Ινδία, καθώς είναι ο «αριθμός του Κρόνου». Ο αριθμός 666 είναι ένας άλλος ευρέως γνωστός αριθμός που μπορεί να προκαλέσει φόβο, ως ο «αριθμός του θηρίου», όπως λέγεται. Στην Ασία, ο αριθμός 4 θεωρείται άτυχος, καθώς είναι ομόηχος με τη λέξη «θάνατος».

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση και την εξάπλωση τέτοιων πεποιθήσεων κι ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων τις αμφισβητούν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις υποστηρίζουν. Τέτοιες δεισιδαιμονίες, όταν είναι βαθιά ριζωμένες στο μυαλό, αρχίζουν να παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία μας στην καθημερινότητα.

Αιτίες φοβιών

Αν και μπορεί κανείς να μιλήσει για φοβικό άτομο, οι φοβίες «μαθαίνονται». Εμφανίζονται συχνά μετά από μια τραυματική εμπειρία. Στην περίπτωση της αριθμοφοβίας, το άτομο συνδέει την εμπειρία με τον αριθμό.

Αυτή η φοβία μπορεί να εμφανιστεί επιπλέον όταν ένα άτομο είχε κακή εμπειρία με τα μαθηματικά και ενόψει του φόβου και της ανασφάλειας ότι μπορεί να κάνει λάθος υπολογισμούς, να εκδηλώσει τα συμπτώματα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στις φοβίες ισχυρίζονται ότι οι φοβίες έχουν βιολογική συνιστώσα. Ο φόβος γενικά είναι ένα πολύ χρήσιμο συναίσθημα που βοηθά το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει ανά τους αιώνες. Η «συγκίνηση» του φόβου προέρχεται από πρωτόγονες ενώσεις και όχι από γνωστικές συσχετίσεις και αυτό, σύμφωνα με εκείνους, εξηγεί γιατί ένας άνθρωπος, ακόμη και γνωρίζοντας ότι πάσχει από μια φοβία, δεν είναι σε θέση να το ξεπεράσει απλά με τα λόγια.

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο των αριθμών

Εάν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, είναι λογικό να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία. Δεδομένου ότι η αριθμοφοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος. Ένας ειδικός θα μπορούσε να φτάσει στη ρίζα του φόβου και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα για την καταπολέμησή του προτού αποδειχθεί επικίνδυνος, πέραν της ψυχικής, και για τη σωματική σας υγεία.