Το σούπερ μοντέλο Bella Hadid αποκάλυψε μέσω του TikTok ότι έχει «το χειρότερο πρωινό άγχος». «Τα πρωινά το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι το άγχος μου», αναφέρει στην ανάρτησή της.

Όμως το πρωινό άγχος μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από την πρωινή νευρικότητα. Μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους είτε έχουν είτε όχι κάποια αγχώδη διαταραχή.

Εάν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε τα πρωινά λόγω συντριπτικών συναισθημάτων τρόμου ή σωματικών συμπτωμάτων, μπορεί βιώνετε πρωινό άγχος, λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης: Παθητικό άγχος: Τα σημάδια ότι βιώνετε στρες από «δεύτερο χέρι»

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν μπορεί να το έχετε και πώς να σπάσετε τον κύκλο:

Τι το πρωινό άγχος και γιατί συμβαίνει

Το πρωινό άγχος είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – συμπτώματα άγχους που είναι εντονότερα ή πιο διακριτά το πρωί. Φυσικά, ετοιμάζεστε για μια μεγάλη συνέντευξη ή εξέταση, ένα μικρό άγχος πριν από το συμβάν είναι πολύ συνηθισμένο και κατανοητό.

Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το πρωινό άγχος είναι παρόν τα περισσότερα ή όλα τα πρωινά, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνει κάτι σημαντικό αργότερα μέσα στην ημέρα. Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους είναι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης τείνουν να είναι υψηλότερα πρώτα το πρωί, γεγονός που εξηγεί γιατί τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος είναι συχνά έντονα κατά το ξύπνημα. Αυτή η εμπειρία ονομάζεται απόκριση αφύπνισης κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη απελευθερώνεται ως απάντηση στην αντίληψη μιας κατάστασης ως στρεσογόνου ή τρομακτικής, ακόμη και αν η κατάσταση δεν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη. Για όσους πάσχουν από άγχος, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί μπορεί να ενισχύσουν τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου.

Πώς μοιάζει

Το πρωινό άγχος μπορεί να μοιάζει με γενικευμένο άγχος.  Το πρωινό άγχος είναι συχνά πιο διαδεδομένο – και πιο έντονο – σε άτομα με άλλες αγχώδεις διαταραχές. Είναι ακόμα πιθανό να έχετε συμπτώματα πρωινού άγχους ακόμα και αν δεν έχετε κάποια διαταραχή.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Ταχυπαλμία που δεν σχετίζεται με κάποια καρδιακή πάθηση
  • Αγωνιώδεις σκέψεις
  • Αίσθημα εκνευρισμού, νευρικότητας ή ανησυχίας
  • Κόπωση
  • Ιδρώτας
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Μυική ένταση
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αίσθημα φόβου

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε το πρωινό άγχος περιλαμβάνουν:

Πρωινό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας – που το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το να παραλείπετε το πρωινό μπορεί να ρήξει το σάκχαρο του αίματος, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το άγχος.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Δεν αρκεί όμως οποιοδήποτε πρωινό. Οι υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση του άγχους. Μάλιστα, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει την ανησυχία και την ένταση γενικότερα, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Καλός ύπνος

Όσοι πέφτουν για ύπνο με αγχωτικές σκέψεις είναι πολύ πιο πιθανό να ξυπνήσουν σε παρόμοια κατάσταση. Επιπρόσθετα, μια μελέτη του Behaviour Research and Therapy διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερο από το συνηθισμένο κάποιες νύχτες είχαν αυξημένα συμπτώματα άγχους την επόμενη μέρα – και ειδικά το πρωί.

Εστιάστ σε έναν καλύτερο ύπνο, δηλαδή διατηρώντας ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο και αποφεύγοντας οθόνες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου.

Υπάρχουν βήματα που θα μπορούσατε να λάβετε για να μειώσετε το άγχος ή το στρες σας πριν από τον ύπνο, όπως μια λίστα με τις δουλειές σας πριν κοιμηθείτε, ώστε οι σκέψεις να μην αιωρούνται στο μυαλό σας.

Μειώστε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά

Πολλοί στρέφονται σε ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ με ζάχαρη για να τους φτιάξει τη διάθεση. Ωστόσο αυτό θα αυξήσει το άγχος. Αντί να βάζετε μπροστά την καφετιέρα, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ξεκινήστε μια ρουτίνα άσκησης

Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση της περίσσειας αδρεναλίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους, σύμφωνα με το Mental Health America.

Προκαλεί επίσης τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή της καλής ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα άγχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Iranian Medicine.

Ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο το πρωί, η τακτική, συνηθισμένη άσκηση όποτε και αν γίνεται, θα ανακουφίσει τα συμπτώματα άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.