Καθώς μεγαλώνουμε η επιδερμίδα μας αλλάζει, καθώς εμφανίζονται λεπτές γραμμές ή ρυτίδες, ακόμα και όταν δεν χαμογελάμε ή δεν συνοφρυωνόμαστε.

Πρόκειται για φυσιολογικά σημάδια της λέπτυνσης του δέρματος, φαινόμενο που οι ειδικοί ορίζουν ως “την κυριολεκτική μείωση του πάχους της επιδερμίδας”, σύμφωνα με την δρ Σοσάνα Μάριον, δερματολόγο.

Ενώ το λεπτό δέρμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες – τόσο γενετικούς όσο και από τον τρόπο ζωής – υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε το πάχος του και να το προστατέψετε.

Γιατί λεπταίνει η επιδερμίδα;

Μερικοί από τους πιο βασικούς παράγοντες, περιλαμβάνουν:

Είναι φυσιολογικές αλλαγές

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και το υποδόριο (εσωτερικό) στρώμα.

Οι αλλαγές σε καθεμία μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση του δέρματος, σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

«Στην επιδερμίδα, ο κύκλος εργασιών των κυττάρων του δέρματος επιβραδύνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα ένα λεπτότερο στρώμα που είναι πιο ευαίσθητο σε βλάβες και ξηρότητα», εξηγεί η δρ Σοσάνα Μάριον.

Κάπνισμα και χρήση αλκοόλ

Το κάπνισμα και το αλκοόλ πρόκειται για δύο γνωστές συνήθειες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης.

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology​, το κάπνισμα σχετίζεται με εμφάνιση βαθύτερων γραμμών στο μέτωπο και συνοφρυωμάτων, όπως και του ποδιού της χήνας, ενώ όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ είναι πιο πιθανό να έχουν επίσης λιγότερο όγκο στο δέρμα της προσώπου.

Έκθεση στον ήλιο

«Η αθροιστική έκθεση στον ήλιο συμβάλλει περισσότερο στην λέπτυνση της επιδερμίδας” αναφέρει η δρ Σοσάνα Μάριον.

Καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματός σας (άλλο μέρος της δομής του δέρματός σας), οδηγώντας σε λέπτυνση, ρυτίδες και χαλάρωση».

Ένας καλός τρόπος για να το καταλάβετε αυτό είναι κοιτάζοντας την υφή του δέρματός σας στον εσωτερικό και τον εξωτερικό πήχη σας. Το εσωτερικό μέρος βλέπει λιγότερο ήλιο, επομένως είναι πιθανό να είναι λιγότερο ζαρωμένο.

Πώς θα το ενδυναμώσετε

Μερικοί απλοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ενισχύσετε την επιδερμίδα σας και για να την διατηρήσετε υγιή, περιλαμβάνουν:

Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό

Ακόμα και τον χειμώνα, ακόμα κι εάν έξω έχει συννεφιά δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε αντηλιακό προσώπου.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30 δείκτη προστασίας και εφαρμόστε μια τοπική βιταμίνη C το πρωί, η οποία παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία σύμφωνα με την δρ Σοσάνα Μάριον.

Δοκιμάζουμε την ρετινόλη

Τα ρετινοειδή και οι ρετινόλες είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν «να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να βοηθήσουν το δέρμα να γίνει πιο παχύ και ελαστικό», αναφέρει η ίδια.

Ενώ τα ρετινοειδή είναι ισχυρότερα από τις ρετινόλες, τείνουν να προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμό.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό, απλώστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε όλο σας το πρόσωπο και συνεχίστε με μια ενυδατική κρέμα.

Είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον δερματολόγο σας να καθορίσει το καλύτερο για εσάς με βάση τον τύπο του δέρματός σας.