Η εξάντληση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία, την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητά μας. Για να την αποφύγουμε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τον φόρτο εργασίας μας.

Πώς θα τα καταφέρουμε;

Διαβάστε επίσης: Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την κούραση

Συμβουλές για την πρόληψη της εξάντλησης

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την εξάντληση είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να βελτιώσετε την εστίασή σας. Κάντε μια βόλτα, κάντε μερικές ασκήσεις διατάσεων ή απλώς αφιερώστε λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε βαθιά.

Διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας

Η διαχείριση του φόρτου εργασίας σας είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή της εξάντλησης. Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στις υποχρεώσεις σας και να επικεντρωθείτε πρώτα στα πιο σημαντικά. Μην αναλαμβάνετε πρόσθετες εργασίες που ξέρετε ότι δε θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας και μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων είναι άλλο ένα κλειδί για την αποφυγή της εξουθένωσης. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το τι μπορείτε να επιτύχετε πράγματι σε μια μέρα ή μια εβδομάδα. Αποφύγετε να βάζετε μη ρεαλιστικές προθεσμίες ή στόχους που οδηγούν μόνο σε άγχος και εξάντληση.

Αντίθετα, εστιάστε σε μικρούς, εφικτούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε προς τους μεγαλύτερους.

Εξασκήστε την αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της εξάντλησης. Φροντίστε τη σωματική σας υγεία με το να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα. Αφιερώστε επίσης χρόνο σε δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως χόμπι ή το να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια.

Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούρασή σας

Η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι απαραίτητα για την αποφυγή της εξάντλησης. Βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε σωστά την άδεια από τη δουλειά, δίνοντας χρόνο στο να χαλαρώσετε και να ανανεωθείτε. Προγραμματίστε διακοπές ή μια απόδραση το Σαββατοκύριακο για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Υιοθετήστε συνήθειες που σας βοηθούν να μειώνετε το ενδεχόμενο άγχος, όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, το να διαβάζετε ένα βιβλίο, το να ακούτε μουσική.

Παραμείνετε οργανωμένοι

Η οργάνωση είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή της εξάντλησης. Διατηρήστε το χώρο εργασίας σας τακτοποιημένο και οργανωμένο και χρησιμοποιήστε «εργαλεία» όπως ημερολόγια για να έχετε πάντα μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε και πότε.

«Συνδεθείτε»

Η σύνδεση και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε την εξάντληση.

Μιλήστε με συναδέλφους, φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας για τον φόρτο των υποχρεώσεών σας και για τυχόν προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Ζητήστε υποστήριξη και συμβουλές όταν τις χρειάζεστε και αντίστοιχα, να είστε εκεί για εκείνους όταν το έχουν ανάγκη.

Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

Είναι σημαντικό να εστιάζετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε και να αφήνετε όσα δεν μπορείτε. Υπάρχουν τόσα πράγματα στη ζωή που είναι πέρα από τον έλεγχό μας και η εστίαση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ανικανότητας και άγχους.

Ασκηθείτε στη συνειδητότητα

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάντληση.

Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή και την αποδοχή της χωρίς κρίση. Εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, μπορείτε να μειώσετε το στρες και το άγχος και να αυξήσετε την αίσθηση της ευεξίας σας. Υπάρχουν πολλές πρακτικές ενσυνειδητότητας που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως ο διαλογισμός που αναφέραμε προηγουμένως, οι ασκήσεις αναπνοής ή απλά το να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εστιάζετε στο περιβάλλον σας.

Μάθετε να λέτε «όχι»

Το να λέτε όχι είναι μια σημαντική δεξιότητα για την αποφυγή της εξουθένωσης. Είναι εύκολο να λέτε ναι σε κάθε αίτημα ή ευκαιρία που εμφανίζεται, αλλά αν το κάνετε αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγηθείτε σε εξάντληση.

Είναι σημαντικό να θέσετε όρια και να δώσετε προτεραιότητα στο χρόνο και την ενέργειά σας. Το να πείτε όχι σε μια πρόσθετη εργασία ή δεσμεύσεις μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε την συνολική υγεία και ευημερία σας.